szerző:
Eduline

Az iskolák államosításának újabb lépése is káoszt okozott: a központosított tankönyvbeszerzésről sokan azt hitték...

©

Az iskolák államosításának újabb lépése is káoszt okozott: a központosított tankönyvbeszerzésről sokan azt hitték, hogy átverés, mert a gyerekek címére jött egy csekk a Kellótól, amin július végéig kell befizetni a jövő évi tankönyvek árát – írja a Népszabadság. Az állam előre fizettet a szülőkkel, miközben több megrendelés hibás, az árak letörése helyett pedig van, ami drágább, mint tavaly.

„Tisztelt Szülő/Gondviselő! Amennyiben a tankönyvcsomag ellenértéke a fent jelzett határidőig (2013. július 31.) nem kerül kiegyenlítésre, abban az esetben a tankönyvcsomag átadása a tanévkezdéskor nem garantálható" - több ezer szülő kapott ilyen levelet a napokban. A központosított tankönyvbeszerzésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a közelmúltban postázott – meglepő módon az általános iskolás diákoknak címzett –, csekkel ellátott levelében adott tájékoztatást az érintetteknek arról, hogy mikor, miként kell fizetniük a tankönyvekért.

Egy budapesti tanárnő például azt tanácsolta a szokatlan fizetési módról nála érdeklődő szülőknek, hogy ne fizessék be a csekket: azt hitte ugyanis, hogy csalók küldték a levelet. Gyanúja annyiban érthető, hogy a lap információi szerint sok esetben még az iskolákat, így a pedagógusokat sem tájékoztatták a tankönyvvásárlás rendjének változásáról.