szerző:
Eduline

Bár a jogszabály szerint az iskolák nem szedhetnének pénzt a szülőktől, mégis arra kényszerülnek, hogy még a fénymásolópapírt is tőlük kérjék be. De ez csak egy dolog a hosszú listán.

©

Miközben elméletben ingyenes az oktatás, az iskolák rendre a szülők segítségét kérik. Míg régebben általában csak tisztasági csomagot kellett vinniük a diákoknak, mostanra már elég hosszúra nyúlt a lista.

Sok iskolában már most, év elején beszedték az első féléves osztálypénzt, sőt, a pályázaton nyert osztálykirándulás szülői hozzájárulását is, az iskolai kötelező sportköri díjat és az úszásoktatást is. A kötelező mindennapos testnevelésórát ugyanis nem tudják máshogy megoldani az iskolák, minthogy úszásra viszik az osztályokat. Az uszodák fenntartói azonban bizalmatlanok a Klikkel, mert még a tavalyi bérleti díjat se fizették ki, ezért az iskola a szülőktől kér segítséget.

Teremből sincs elég. Az osztályoknak gyakorta folyosókból leválasztott termekben, ebédlőben, könyvtárban vagy éppen az igazgatóhelyettesi szobában tartanak órát. De akad olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtó budai állami gimnázium is, ahol a szülők dobták össze az épülethez most hozzátoldott tanterem árát. Másutt téglajegyet válthatnak a szülők a régi épület felújításának támogatására. Sok helyütt létezik alapítványi hozzájárulás, de gyűjtenek pénzt ablakpucolásra is – írta a Népszabadság.

Slágertermék a fénymásolópapír is az őszi tanévkezdés idején. Tíz szülőből nyolc listáján biztosan szerepel 500 darab. Van iskola, ahol nem kérnek, mivel kódolták a fénymásológépet, és a tanárok havonta legfeljebb 30 lapot használhatnak, utána letiltja őket a gép. (A 31. gyerek nem kap feladatlapot.) Ezért inkább a kinyomtatandó oldalak linkjeit küldik el a szülőknek.

A Klik botrányai

PSZ: 2800 tanárt rúghatnak ki a közoktatás átalakítása miatt

Még a krétáért is könyörögni kell - kicsinálja az iskolákat a Klik

Késnek a tanárok fizetései

Botrány: a Klik tartozása miatt elzárják a gázt az iskolákban