szerző:
MTI

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint a szakiskolák számára készült új kerettantervnek köszönhetően tovább...

©

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint a szakiskolák számára készült új kerettantervnek köszönhetően tovább fog nőni a szakadék a szakképzésből kikerülő diákok és az érettségizettek között - írta Niedermüller Péter, a párt alelnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Az alelnök arra hívja fel a figyelmet, hogy a kerettanterv minimálisra csökkenti a kommunikáció, a magyar nyelv és irodalom, a matematika és a természetismeret tantárgy számát. Emiatt azok a diákok, akik a korábbi felmérések alapján gyakran az alapképességeket érintő hiánnyal kerülnek be a szakiskolákba, ezek után esélyt sem kapnak arra, hogy a hiányzó kompetenciákat, ismereteket pótolják, később tovább tanulhassanak, vagy tartósan megmaradhassanak a munkaerőpiacon - jelentette ki.

Az alelnök úgy fogalmazott: a kormány most a felemelkedésnek ezt az esélyét is el akarja vágni a fiatalok előtt. A DK szerint azonban a kormánynak nem az "államszocializmus oktatáspolitikáját kellene másolnia", hanem a tudásalapú gazdaság és társadalom kiépítését kellene szem előtt tartania. Ez a kerettanterv erre alkalmatlan, mert hozzá nem értésből és az értelmetlen megszorítások okán tudatlanságra és sikertelenségre ítél egyébként is nehéz sorsú tanulókat - írja Niedermüller Péter.