Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Négy év alatt 1,8 milliárd forintot spórol a kormány, ha szigorítja az iskoláztatási támogatás szüneteltetésének szabályait. Az eduline birtokába került minisztériumi tervezet alapján az iskolakerülő diákok után járó családi pótlékot szeptembertől nem utalnák át egy külön folyószámlára, a felhalmozódott támogatást a szülők utólag sem kapnák meg. A változtatással – minisztériumi becslések szerint – körülbelül három-négyezer, 16 évesnél fiatalabb diák családja járna rosszul.

Sem utólag, sem természetben nem kaphatják meg a családi pótlékot a lógós diákok szülei
©

„A szigorúbb szankciók a gyermekeket és családjukat jobban ösztönzik a tanulmányi kötelezettség maradéktalan teljesítésére” – az eduline birtokába került tervezet szerint ezért kell minden eddiginél szigorúbb feltételekhez kötni a családi pótlék utalását. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) készített, a szakmai szervezeteknek múlt héten elküldött előterjesztés alapján szeptembertől az 50 igazolatlan hiányzást begyűjtő diákok iskoláztatási támogatását nem felfüggesztik, hanem - kortól és szociális helyzettől függetlenül - szüneteltetik, vagyis a szülők utólag sem kapják meg a pótlékot.

Korábban az igazolatlan hiányzás miatt felfüggesztett családi pótlékot egy „családtámogatási folyószámlára” utalták, ahonnan aztán a szülők – a jegyző döntése alapján – később visszamenőlegesen megkapták a teljes összeget, a rászoruló, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult diákok pedig természetben kapták meg az ellátást a szüneteltetés ideje alatt, eseti gondnokok vásároltak nekik élelmiszert és ruhát.

Az új szabályok szerint az érintett családok – bármilyen anyagi helyzetben élnek is – a támogatás szüneteltetése és a szankció megszüntetése között felhalmozódott pótlékot végleg elveszítik. A EMMI-előterjesztés azzal számol, hogy a módosítás körülbelül három-négyezer, 16 évesnél fiatalabb diákot érint majd, ezzel az állam négy év alatt összesen 1,8 milliárd forintot spórol – megszüntethetik ugyanis a családtámogatási folyószámlát, és nem lesz szükség a természetben nyújtott családi pótlék felhasználását biztosító eseti gondnokokra sem.

A borsodi diákok hiányoznak a legtöbbet

A kormány 2010 augusztusában nevezte át a családi pótlékot iskoláztatási támogatássá - azóta szankcionálják anyagilag is a lógást. Az erőforrás-minisztérium adatai szerint egy év alatt összesen 7427 diák támogatásának megvonását kezdeményezték a gyámhivatalok.

Több mint hétezer diák támogatását függesztették fel - ők az új szabályok miatt több tízezer forintot bukhatnak
©

Az iskolai hiányzások aránya a rászoruló családokban a legmagasabb, az esetek több mint hetven százalékában a szakiskolába járó, 17-18 évesek támogatását függesztették fel, a jegyzőknek Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében volt a legtöbb dolguk.

Öt napon múlik, jár-e újra családi pótlék

A jelenlegi szabályok szerint a szülők akkor kapnak újra családi pótlékot, ha a gyerekeik egyetlen órát sem hiányoznak az iskolából igazolatlanul – ez a szigorítás után azt jelentené, hogy egy többgyermekes család több tízezer forintot végleg elveszíthetne egy tízperces késés miatt. Azt még a minisztériumi tervezet is elismeri, hogy ez „aránytalanul szigorú szankció”, ezért az új szabályok szerint a jegyző akkor szüntetheti meg a családi pótlék megvonását, ha a diák öt igazolatlan óránál nem gyűjt többet.