szerző:
eduline/mti

A jó élmények iskolában tartó erejéről, valamint a szakképzésben bevezetendő ösztöndíjrendszerről is beszélt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere péntek este a fővárosi Káldor Miklós Kollégiumban.

©

A tárcavezető elmondta, olyan ösztöndíjrendszert kívánnak bevezetni, amely a tankötelezettség, vagyis 16 éves kor után is benntartja a diákokat a szakképzésben. A tervek szerint minden elvégzett évvel emelkedne az ösztöndíj összege, a bizonyítvánnyal pedig egy induló tőkét is kezébe kapna a fiatal.

Balog nem véletlenül modta ezt, minisztériumának adatgyűjtése szerint megsokszorozódott az iskolaelhagyók száma.

A miniszter arról is szólt, hogy a szakképzésben meg kell változnia a képzés módjának is, hangsúlyozva, hogy nem lehet túlbecsülni a jó élmények iskolában tartó erejét.         Megjegyezte: a hátrányos helyzetűek esetében az ösztöndíj sokkal inkább a szülőknek fontos, mert az így kapott pénzzel a gyerek részben családfenntartóvá válik, és így "érdemes" a munka helyett a végzettség szerzés ügyét támogatniuk.

Orsós János, az iskola alapítója és egyik tanára megjegyezte, hogy "borzalmasan" hatott rájuk a tankötelezettség 16 évre leszállítása, mert azóta nemcsak a munkával, de a szakmunkásképzővel is "versenyeznie kell" az érettségire felkészítő iskolának. A cigányság felzárkóztatásával kapcsolatban kiemelte a felelős roma politikusok hiányát, és megerősítette a filmben is elhangzó véleményét, amely szerint az egyenlő esélyek kivívásához kétszáz évre van szüksége a kisebbségnek. Hozzáfűzte: "nem lehet mutogatni egyetlen kormányra sem, mert ez a mindenkori kormány adóssága" a rendszerváltás óta.