szerző:
Unyatyinszki György

Minden középiskolásnak kötelező az érettségiig 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenie, többen a menekülteknek segítettek.

©

A diákoknak 2013-ban írta elő a kormány Hoffmann Rózsa javaslatára, hogy az érettségi előtt kötelező legalább 50 óra igazolt önkéntes munkát végeznie, különben nem mehetnek vizsgára. A fiatalok többnyire idősek otthonában, állatmenhelyeken, környezetvédő szervezeteknél végeznek munkákat, de ezernyi lehetőségük van, hogy megszerezzék az igazolásokat az 50 órányi szolgálatról.

A Menedék Egyesület segíti a kormánnyal és a belügyi szervekkel egyeztetve a menekültek ellátását, integrációját, valamint számos olyan feladatkört is ellát, amire az államnak nincsen kapacitása - többek között az arra rászorulók terápiás segítését, oktatását. Az egyesület is lehetőséget biztosít középiskolások számára, hogy náluk végezzék el a kötelező közösségi szolgálatot.

Tájékoztatásuk szerint az elmúlt egy évben 6-8 diák teljesített nálunk közösségi szolgálatot. Voltak, akik menekült gyerekeket korrepetáltak, voltak akik közösségi
foglalkozásokban segítettek. Mindegyikük hozzáállásával elégedettek voltak az egyesületnél. A diákok így a menekülteket segítve teljesíthették a kötelező kört az állam felé, amely - kénytelen volt - ezt elfogadta, bár a napi kommunikációból egyértelműen kiderül, hogy nem szeretnének több menekültügyi ellátás alatt álló személyt az országban tudni.

Közhangulat és a diákok

A napjainkat meghatározó kampányhangulatban joggal merülhet fel a kérdés, hogy a menekültválság és az arról szóló kommunikáció milyen hatással van a fiatal korosztályra. A Tanítanék Mozgalom úgy dönött, hogy az oktatás kérdésén túl - Alföldi Róbert felhívásához csatlakozva - utcára vonul a kvótanépszavazás kapcsán, hogy felhívják a figyelmet a gyűlöletkampány gyerekekre gyakorolt - szerintük káros - hatására. Másik fronton fiatal kormánypárti politikusok a hallgatókra koncentrálva tettek hatáskeltő javaslatot: több szakon tegyék kötelezővé a biztonsági alapismeretek oktatását, gondolva egy esetleges terrortámadásra.