szerző:
Eduline

Navracsics Tibor utalt erre egy interjúban.

©

Navracsics Tibor, az oktatásért is felelős EU-biztos a hvg.hu-nak adott interjút, amelyben többek közt a Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárásról is szó esett.

Tavaly az Európai Bizottság eljárást indított Magyarország ellen, mert nem látják biztosítottnak az elkülönített oktatás tilalmát. Korábban megírtuk, valószínűleg a huszár-telepi iskola esete miatt indult meg az eljárás. Abban az esetben a bíróság gyakorlatilag helyben hagyta a szegregációt, és nem ítélte el az állami fenntartót.

Navracsics az interjúban az eljárással kapcsolatban azt mondta,

Tudomásom szerint a bizottság és a magyar kormány folyamatosan tárgyal a nyíregyházi huszár-telepi iskola ügyében indult kötelezettségszegési eljárásról, s még a bírósági döntés előtt megállapodás születhet.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a kormány enged a nyíregyházi ügyben, de az is lehet, hogy országosan erre kényszerül. A heyzet annyira súlyos, hogy bizonyos esetekben csak az iskolabezárás lehet megoldás. Egy kaposvári intézmény már erre a sorsra jutott, és tovább 17 intézményre vár még hasonló ítélet.