szerző:
Eduline

A tankönyvesek szakmai egyesülete megnevezett pár konkrét esetet az elmúlt évekből, amik szerintük törvénysértésnek minősülnek.

©

Két állami intézménytől, az Oktatási Hivataltól és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től kért ki adatokat a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz), ahol ez alapján azt állítják, az elmúlt három évben több jogszabálysértés is kísérte a kiadást - erről a Magyar Nemzet ír.

A lap szerint a szervezet szerint ugyanis az Emmi 2013 tavaszán jogszabályellenesen szüntette meg több száz tankönyvi engedély meghosszabbítási kérelmét, és ezzel nem tették lehetővé, hogy a pedagógusok azzal a tankönyvcsaláddal fejezzék be egy-egy tantárgy tanítását, amivel elkezdték.

Mint ismert, 2014 tavaszán az akkor még Hoffmann Rózsa által vezetett oktatási államtitkárság egy olyan levelet küldött ki a tanároknak, amiben közölték, csak egy szűkített listáról választhatnak könyveket. Ez a Tanosz szerint jogszabálysértő, hiszen korlátozta a szabad tankönyvválasztás jogát, illetve diszkriminálta a kiadókat.

 

A Tanosz kifogásolta azt is, hogy az iskoláknak 2014. április 30-ig hatvanféle olyan kísérleti tankönyvből kellett választaniuk, amelyek a megrendelés leadásának határidejéig el sem készültek. Ilyen esetek egyébként azóta is történtek.

A Tanosz „súlyos eljárásjogi szabálysértésnek” nevezte azt is, hogy öt állami tankönyv esetében az azok fejlesztéséért felelős Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet azelőtt kért engedélyt arra, hogy tankönyvei a tankönyvjegyzékre kerüljenek, hogy az azokról szóló szakértői bírálatok elkészültek volna.