szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már nincs sok hátra a félévből az általános iskolákban, hamarosan megkapják az értesítőket a félévi jegyeikről a diákok - ezzel együtt többségében a nyolcadikas diákok számára kiderül, milyen jegyekkel indulnak a középiskolai felvételin.

A középiskolai felvételi során a középiskolák háromféle módon rangsorolhatják a jelentkezőket: vagy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli eredményeit.

Az első félév 2020. január 24-ig tart, az iskolák január 31-ig értesítik a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről. A középiskolai felvételin hozott pontok megállapításakor a tanulmányi eredmények esetében az iskola maga döntheti el, hogy mely tantárgyak osztályzatait veszi figyelembe, és azokból – a megszabott jogi keretek között – hogyan képez pontszámot saját felvételi eljárásában, erről adott iskolák hivatalos felvételi tájékoztatójában olvashattok külön-külön.

Központi vizsga

Ha egy intézmény úgy dönt, hogy a jelentkezőknek részt kell venniük a központi írásbeli felvételi vizsgán, annak az eredménye az összpontszám legalább 50 százalékát kell, hogy adja. A felvételi vizsgán magyar nyelvből, illetve matematikából kell egy-egy feladatsort töltenek ki a diákok hamarosan. A központi felvételiről még többet itt olvashattok.

Az iskola azonban dönthet úgy is, hogy csak az egyik tárgyból elért írásbeli eredményt számítja be, ebben az esetben ez adja majd az összpontszám minimum 50 százalékát. Ha egy iskola szóbelit is szervez, annak az eredménye az összpontszám maximum 25 százalékát határozza meg.

Ha pedig a középfokú iskola helyben készített nemzetiségi nyelvű szövegértési feladatsort használ, az erre kapott pontszám legfeljebb az írásbeli vizsgán elérhető maximális pontszám 50 százaléka lehet, a fennmaradó legalább 50 százalékot pedig a központilag kiadott egységes matematika-feladatsor megoldása alapján kell számítani.

Közeledik a központi felvételi, így érdemes gyakorolni a vizsgára

Közeledik a középiskolai felvételi központi vizsgája, ezért adunk néhány olyan tippet a diákok számára, amellyel hatékonyan készülhetnek a vizsgára.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.