szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az is ritka, hogy valaki öt évnél tovább marad a pályán.

Ideális esetben 2-3 szakember kell egy óvodás csoporthoz, de előfordul, hogy egyet sem találnak. Nyár közepén még több mint 700 óvodapedagógus hiányzott a rendszerből.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az RTL Híradónak elmondta: tízből csak két óvodapedagógus marad hosszabb távon a pályán. Annyira alacsonyak a bérek, hogy ritka, hogy valaki 5 évnél tovább is óvodában dolgozzon - tette hozzá.

Komoly gondokat jelenthet a köznevelési törvény módosítása az óvodákban

Múlt héten szavazta meg az Országgyűlés a köznevelési törvény módosítását, ami több ponton is érinti az óvodások, óvodapedagógusok és a szülők helyzetét is. Az óvodába járási kötelezettség alóli felmentés korhatára ötről négy évre csökken, az eddigi rugalmas iskolakezdést pedig felváltja hatéves korban kötelező iskolakezdés. Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának elnökével beszélgettünk a változásokról.

Az óvodapedagógusi pályán egy kezdő annyit keres, mint egy frissen végzett szakmunkás: a garantált bérminimumot kapja, bruttó 195 ezer forintot, amiből a levonások után alig 130 ezer forint marad.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.