szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világ menekült gyermekeinek kevesebb mint fele részesül oktatásban - hívta fel a figyelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) pénteken.

Filippo Grandi menekültügyi főbiztos rámutatott: ha nem fektetnek be a menekültek oktatásába, felnő egy olyan nemzedék, amely képtelen lesz az önálló életre és a munkára.

A mintegy 7,1 millió iskolaköteles korú menekültgyermekből 3,7 millió nem látogat oktatási intézményt - írta jelentésében a genfi székhelyű főbiztosság az új tanév közeledtével.

Miközben világszerte a gyermekek 91 százaléka jár általános iskolába, a menekültek körében ez az arány mindössze 63 százalék. Az oktatás lépcsőin felfelé haladva egyre rosszabbak az adatok: míg világszerte a fiatalok 84 százaléka tanul középiskolában, a menekültek között 24 százalékos ez az arány, egyetemre pedig 3 százalékuk jár, szemben a világszintű 37 százalékkal.

Az UNHCR azt kérte az egyetemektől, hogy legyenek rugalmasabbak a diplomák kiadásánál, mivel sokan az erőszak elől menekülve kénytelenek hátrahagyni felsőfokú tanulmányaikat.

A menekültügyi főbiztosság egyúttal felszólította a kormányokat és az adományozókat, hogy támogassák új kezdeményezését, amelynek célja középiskolák építése, tanárok képzése és a menekültgyerekek oktatási költségeinek átvállalása családjaiktól.

Iskolázottság és munkalehetőségek híján "a fiatalok sokkal könnyebben kizsákmányolhatók, és elkeseredettségükben nagyobb eséllyel fordulnak illegális tevékenységek felé" - hangsúlyozta jelentésében a főbiztosság. Az UNHCR megjegyezte, hogy a befogadó országoknak is javára válik, ha újabb oktatási létesítmények épülnek.

Megdöbbentő adatok: több százezer szíriai gyereknek esélye sincs a tanulásra

A Szíriával szomszédos országokban élő menekült gyerekek több mint negyven százaléka nem jár iskolába a KidsRights szerint. A nemzetközi segélyszervezet kedden ismertetett jelentéséből kiderült, hogy ez a szám emelkedik, és nő a veszélye annak, hogy elvész egy generáció, ami súlyos hatással lenne a nyolcadik éve háború dúlta Szíria újjáépítésére irányuló erőfeszítésekre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!