szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Ez megfosztana minket attól a lehetőségtől, hogy kisebb gyermekünk óvodai nevelésükről mi döntsünk" - írják nyílt levelükben azok a szülők, akik a köznevelési törvény kötelező óvodával kapcsolatos módosítása ellen tiltakoznak.

Petíciót indítottak a köznevelési törvény módosítását ellenző szülők. A tervezet ugyanis a jelenlegi 5 éves kor helyett 4 éves korra csökkentené az óvodakötelezettség alóli felmentés felső korhatárát. A petíció létrehozói szerint mindez korlátozza a szülők jogait.

A hároméves kortól kötelező óvodai nevelésről szóló jogszabály elfogadása után utólagos normakontrollra került sor, melynek során az Alkotmánybíróság elismerte, ez a szülők neveléshez való jogának korlátozása - írják. "Ennek ellenére érvényben hagyták a rendelkezést, azzal érvelve, hogy a törvény széles körű felmentési lehetőséget biztosít, és így arányosnak értékelték a szülői jogok korlátozását a remélt társadalmi cél érdekében" - olvasható a petícióban. "Most azonban a lehetőségeink szűkülni fognak, a korlátozás erősödik, így az arányosság is megkérdőjeleződik." A javaslat alapján ugyanis a hároméves kortól kötelező óvodába járás alól csak négyéves korig kaphatnának felmentést azok a gyerekek, akiknek a szüleik ezt kérelmezik.

Újabb változások jönnek az oktatásban: soroljuk a legfontosabb módosításokat

Számos ponton változhat a köznevelési törvény, ha az Országgyűlés is rábólint a módosító csomagra, amelyet a kormány nyújtott be hétfőn. Összegyűjtöttük a legfontosabb - várható - változásokat.

A petíciót aláíró szülők ezért arra kérik az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzanak meg egy olyan döntést, mely szerintük ellehetetleníti, hogy 4-5 éves gyerekeket családi körben neveljenek. Hozzáteszik: szerintük visszalépés lenne, ha csorbulna egy, már korábban megszerzett joguk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.