szerző:
Eduline

Egyre népszerűbb Amy Chua sajátos nevelési módszere Kínában: a Yale jogászprofesszora A tigrisanya csatadala című, komoly vitákat kiváltó memoárjában írta le, milyen szigorú szabályok szerint nevelte fel két lányát.

Amy Chua
©
A China Youth Daily felmérése szerint a megkérderzett 1795 kínai férfi és nő majdnem kilencvenöt százaléka ismer olyan családanyát, aki Amy Chua szigorú nevelési módszereit, vagy legalábbis azokhoz hasonló szabályokat alkalmaz, a megkérdezettek 55 százaléka ráadásul elismerően nyilatkozott a professzor könyvéről – írja a China Daily. Amy Chua szigorú nevelési elveiről bővebben itt olvashatsz.

Chua a Battle Hymn of the Tiger Mother (A tigrisanya csatadala) című memoárjában számolt be két lánya "keleti elvek" szerinti felneveléséről: szó sem lehetett pizsamapartiról vagy más gyerekekkel szervezett közös játékokról, nem vehettek részt iskolai rendezvényeken és színdarabokban, semmi tévé, semmi számítógépes játék, viszont végkimerülésig tanulás és órákig tartó zongora-, illetve hegedűgyakorlás. Nem vihettek haza ötösnél rosszabb jegyet, és ha kiderült, hogy valamelyik tantárgyból nem ők a legjobbak az osztályban, azért külön büntetés járt.

Chuát is hasonló szellemben nevelték kínai emigráns szülei: könyvében visszaemlékszik egy általános iskolai tanulmányi versenyre, amelyen második helyezést ért el. Miután megkapta az oklevelet, tanárai és barátai is gratuláltak neki, édesapja azonban ezzel fogadta: soha többet ne hozz rám ilyen szégyent.


Könyve jókora vihart kavart a világhálón azoknak a szülőknek a körében, akik szerint Chua módszere túl szélsőséges. Lánya, a 18 éves Sophia azonban a The New York Postban hálásan emlékezett vissza gyermekkorára. Mint írta, sokan nyilván azért támadják anyját, mert nem ismerik a humorát, és azt hiszik, húga, Lulu és ő egy ördögi anya elnyomása alatt éltek. Ezzel szemben éppen az történt, hogy a szigorú neveléssel sokkal függetlenebb ember vált belőlük – áll a lány levelében.

eduline