szerző:
Eduline

Azzal, hogy a közoktatási intézmények teljes egészében állami fenntartásba kerülnek, nem olcsóbb, hanem drágább lesz a rendszer - állítja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György szerint az intézményvezetők állami kinevezése pedig egyértelműen politikai döntést rejt.

Nem támogatja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, hogy a közoktatási intézmények teljes egészében állami fenntartásba kerüljenek, így ugyanis még drágább lesz a rendszer - mondta a Klubrádiónak Gémesi György. Nem járnak jól a tanárok az állami iskolák tervével? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

"A közoktatás nincs szétaprózva, megtörtént a nem hatékony iskolák összevonása. Ma az iskoláknak 16-18 fős átlagos osztálylétszámot kell produkálniuk ahhoz, hogy működési hozzájárulást kapjanak a központi költségvetésből" - tette hozzá.

Gémesi György úgy véli, vissza kellene állítani a régi szakfelügyeleti rendszert, a szakmai kontrollt az állam kezében kellene tartani, de ehhez a fenntartói jogokat nem kell kivenni az önkormányzatok kezéből. "Az intézményvezetőket viszont semmiképp nem az államnak kellene kinevezni, mert innentől kezdve politikai kérdés van elbújtatva benne. A korábbi 70 százalékos normatív finanszírozást kellene visszaállítani, ami most sokszor az 50 százalékot sem éri el" - magyarázta.

eduline