szerző:
Eduline

Az új közoktatási törvény koncepciójának elfogadásáig még lesz idő az egyeztetésre, a jogszabályt ugyanis leghamarabb 2012 szeptemberében lehet bevezetni - mondta Pokorni Zoltán.

"Megértem azt, hogy ha keveslik az időt" - mondta Pokorni Zoltán. Úgy vélte ugyanakkor, lesz még lehetőség az egyeztetésre az után is, hogy a kormány - a tervek szerint március 9-én - megtárgyalja a koncepciót, ugyanis az ezt követő kodifikációs munka során tovább egyeztethetnek a szakszervezetek számára fontos kérdésekben. A fideszes politikus közölte, azt szeretnék, hogy a legkésőbb az idén ezt a törvényt a parlament elfogadja. A parlamenti bizottság elnöke hozzátette, jó lenne, ha ezt még most nyáron meg tudná tenni az Országgyűlés, de azt sem tartja tragédiának, ha a kormány által májusban vagy júniusban benyújtandó tervezetről a vita ténylegesen majd csak szeptemberben, októberben zajlik le. Az új közoktatási törvény tervezetének legfrissebb változatáról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

©

Az oktatási intézmények - ez mintegy 5000-6000 intézményt jelent 170 ezer pedagógussal és 36 ezer műszaki szakemberrel - állami tulajdonba vételéről szólva közölte: ehhez 450 milliárd forintra lenne szükség, és további 50-100 milliárdra a központi irányításhoz. "És akkor csak ott vagyunk, ahol most" - jegyezte meg Pokorni Zoltán, aki ezt a megoldást már csak az ország jelenlegi gazdasági helyzete miatt sem tartja járható útnak, ahogy a pedagógusok jelentős mértékű béremelését sem. Mennyi lesz a pedagógusok fizetése, hogyan változik a bértábla? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

A parlamenti szakbizottság elnöke a szakképzés, illetve a felsőoktatás kapcsán komoly hiányosságként említette, hogy jelenleg Magyarországon senki sem végez olyan jellegű felmérést, amelyből tudható lenne, mire és kikre van, illetve lesz a jövőben szükség a munkaerőpiacon. A szakmunkásképzésről úgy vélekedett: nem tudták motiválttá tenni a tanulókat. Ami pedig a kamara álláspontját illeti, miszerint az elméleti és gyakorlati oktatás aránya 20-80 százalék legyen, azaz egy héten csak egy nap legyenek iskolai foglalkozások, belesűrítve ebbe a közismereti és szaktárgyakat, azt mondta: "riasztóak a számok". Ha ezt komolyan gondolják, akkor húsz év múlva lesz 900 ezer írástudatlan, képzetlen munkanélküli - tette hozzá.  

Pokorni Zoltán a közoktatási törvény koncepciójában az érettségihez kötelezően előírt önkéntes munkáról azt mondta, fontosnak tartja a közösségi munkát, de ezt csak önkéntes alapon tudná elképzelni.

MTI