szerző:
Eduline

Már nem csak olcsó személyi titkárt lehet Indiából kölcsönözni, hanem saját online tanárt is, aki a nap 24 órájában a rendelkezésünkre áll és elmagyarázza a feladatokat. Ráadásul a szolgáltatásra rákaptak az angol iskolák is, így ma már az sem meglepő, ha a matekórán mindenki képernyő előtt, fülhallgatóval a fején ül és a 7000 kilométerre lévő saját bértanárának a magyarázatát hallgatja.

A londoni Ashmount Általános Iskola hatodikos diákjai már hónapok óta íhy tanulják a matekot. Ezeknek az óráknak az a menete, hogy a tanulók egy előre megbeszélt időpontban csatlakoznak a BrightSpark oktatóprogramhoz, amely Indiából kínál személyre szabott matek tanítást, 100 online tanárral. Az oktatás fejhallgatón keresztül, élőben zajlik, és az órákat az időeltolódás miatt legalább 24 órával a találka előtt le kell foglalni. A tanítás alatt a tanár és a tanuló biztonsági okokból nem láthatja egymást, és a képernyő egy interaktív krétatáblához hasonlóan működik, ahol a tanuló vizuálisan is nyomon követheti, amit a tanár a fejhallgatón keresztül magyaráz.

A BrightSpark az interaktív óráit 6-16 éves tanulóknak tervezte, és egy foglalkozás ára 12 font (körülbelül 4 ezer forint). A szolgáltatásra iskolák és szülők egyaránt előfizethetnek és az első visszajelzések kifejezetten pozitívak az első hallásra talán furcsának tűnő rendszerről. A tanulók azért szeretik, mert állításuk szerint a több ezer kilométerről jövő interaktív párbeszéd izgalmasabb, mint a tanár egyoldalú "monológja" a katedrán; az indiai tanárok pedig azért, mert a cég által a nekik fizetett 7 fontos (kb. 2 200 Ft) órabér a háromszorosa annak az összegnek, amelyet egy indiai iskolában kapnának. A szülők ugyancsak gazdasági okból pártolják az ötletet, hiszen a BrightSpark órái lényegesebb olcsóbbak, mint az angol magántanárok által elkért összegek, amik akár a 20-30 fontot (7-10 ezer forint) is elérik óránként.

Matektanár kéznél

Az általános lelkesedés ellenére a tanár szakszervezetek bírálták a rendszert, mondván az iskoláknak inkább  az angol tanárok szakmai színvonalának emelésére kellene összpontosítaniuk az erőforrásaikat, nem pedig alternatív megoldásokat keresniük. Chris Keates, a NASUWT tanárokat tömörítő szakszervezet főtitkára szerint a távoktatás alpvetően hibás megközelítés.

„Nem értem, hogy az érintett iskolák miért nem maguk tanítják a gyerekeket, és miért hagyatkoznak az indiai távoktatásra? Rendkívül veszélyes lenne, ha elterjedne ez a gyakorlat, hiszen rengeteg „feleslegessé vált” tanár állása kerülhet majd így veszélybe - mondta el a szakszervezet vezetője a BBC-nek. A rendszert egyébként a NASUWT mellett a National Union of Teachers is kritizálta, ők is felemelték a hangjukat a bértanárok ellen.

Az Ashmount iskola hatodikos tanára, Rebecca Stacey a kritikák ellenére megvédte a rendszert, szerinte ugyanis nem arról van szó, hogy az iskola helyettesíteni akarná a tanárokat, hanem inkább arról, hogy a BrightSpark egy extra eszköz az ismeretek megszerzéséhez. Az Ashmount ugyanis az online matekot csak a kiegészítő pluszórákon használja, hogy segítse azokat a tanulókat, akiknek extra időre van szükségük ahhoz, hogy a tantervet elsajátítsák.

„Mi olyan módszert kerestünk, amely hatékony személyre szabott megoldást kínál a tanulók egyedi problémáira, és a BrightSpark „egy tanár-egy diák” rendszere bevált. Nem használnánk, ha nem lennénk meggyőződve a hatékonyságáról.”

Tom Hooper a rendszer alapítója ugyancsak visszautasítja a kritikát. „A BrightSpark rendszer nem helyettesítésre, hanem kiegészítésként készült. Egy olyan eszköz a tanuláshoz, amely nem csak a diákok, de a tanárok számára is hasznos” - állítja a férfi, aki szerint sem a minőséghez sem a biztonsághoz nem férhet kétség, mert a BrightSpark mind a 100 tanára tisztában van az angol nemzeti tantervvel és átesett egy alapos biztonsági ellenőrzésen.

Krisztina O'Brien

eduline