szerző:
Edupress

A diplomások arányára vonatkozó cél tekintetében éltanuló válhat Magyarországból, az oktatási rendszerből lemaradókra vonatkozó követelményeket azonban enyhíteni szeretné a tárca - reagált a 2020-ra kitűzött uniós célokra a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az öt fő célkitűzés közül egy az oktatásra vonatkozik, amely alapján negyven százalék fölé emelnék az ifjabb generáció körében a diplomások arányát, illetve tíz százalék alá csökkentenék az iskolai lemorzsolódás mértékét.

Az uniós célkitűzések szerint a jelenlegi 31 százalékról 2020-ra negyven fölé emelnék a diplomások arányát az ifjabb generáció körében, miközben a tíz év alatt a mostani 15-ről tíz százalék alá akarják csökkenteni az iskolai lemorzsolódás arányát.

A korai iskolaelhagyás terén Magyarország az EU átlagában relatíve jó eredményekkel rendelkezik, a 17,6 százalékos uniós átlaghoz képest 13,9 százalék a magyar arány, viszont az utóbbi két-három évben ez nem jelentősen csökkent, stagnálás, illetve ingadozások mutatkoznak - tájékoztatta a tárca az Euractiv portált. A pozitív magyar mérleg láttán azonban 8,4 százalékos nemzeti célt javasol az Európai Bizottság, a minisztérium szerint az nem reális. A hazai viszonyok és lehetőségek ismeretében, főként a demográfiai folyamatok alapján hiányzó garanciák miatt tízszázalékos célérték elérését vállalná Magyarország.

Ugyan a diplomások arányát tekintve Magyarországnak tízszázalékos lemaradást kell behoznia, a tárca bizakodóbb, mint a lemorzsolódás tekintetében. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők számának növelését tekintve a Bizottság adatai szerint 2008-ban Magyarországon a felsőfokú végzettséggel bírók aránya 22,4 százalék volt, mely elmarad a 31,1 százalékos uniós átlagtól. Az Európai Tanács 2020-as céljai között azonban negyven százalékos arány elérése szerepel uniós szinten. Magyarországra nézve ezen belül a 33,8 százalékos célt határozták meg, vagyis itthon több mint tíz százalékos az elmaradás a kitűzött céltól.

A szaktárca mégis megoldhatónak látja az uniós szinten kitűzött negyven százalékos arány elérését, a segítséget pedig a demográfiai változásokban látja. "Jelenleg a 20-24 éves korosztály 69 százaléka lép be felsőoktatásba. Ez a korosztály 2020-ban lesz 30-34 éves, közülük körülbelül 34 százalék rendelkezik majd diplomával. A célérték eléréséhez ezek szerint nem kell növelni a beiskolázást, hanem a kimaradó 35 százalékból hat százalékot bent kell tartani a rendszerben" - így a minisztérium.


edupress