szerző:
Edupress

Idén is megtartotta helyezését a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a sanghaji Jiao Tong University által évente elkészített nemzetközi rangsorban. A két intézmény a legjobb 300-400 között foglal helyet. A világ 400 legjobb egyetemének ranglistáját három amerikai egyetem: a Harvard University, a Stanford University és a University of California, Berkeley vezeti, a legjobb európai egyetem a Cambridge, amely a negyedik helyen áll.

 

A sanghaji Jiao Tong University felméréséből kiderül továbbá, hogy az európai összehasonlításban az ELTE-t és az szegedi egyetemet a 126-170. közötti helyen tartják számon. Az európai listát a világranglista negyedik legjobbja, a Cambridge vezeti.

A rangsor készítői elsősorban az oktatói minőséget és az egyetemek kutatási teljesítményét vették figyelembe. A magyar intézmények által elért eredmény azért is kiemelkedő, mert az oktatási minőséget a Nobel- és Fields-díjas tudósok alapján összegezték, az oktatói minőség meghatározásánál pedig a nemzetközileg is nagy presztízsű folyóiratokban megjelent publikálások és az idézettség mértékét vizsgálták.

A rangsor legjobb húsz egyeteme között egyébként 17 amerikai intézmény mellett egy ázsiai és mindössze két európai egyetem kapott helyet. Az országok közti versenyben Amerika, Anglia, Japán a sorrend, míg Magyarország megelőzve a 32. helyen álló lengyeleket, Csehország mögött a 31. helyet foglalja el.

edupress