szerző:
Edupress

A MOL és jogelődjei, valamint a Miskolci Egyetem évtizedek óta együttműködnek az oktatás, a szakemberképzés, valamint a tudományos kutatás és fejlesztés területén, november 4-én pedig újabb három évre szóló stratégiai szerződést kötöttek. A szerződést az egyetem részéről Dr. Patkó Gyula rektor, a MOL részéről Mosonyi György vezérigazgató írták alá Miskolcon.

A Miskolci Egyetem épülete
©

Az utánpótlás biztosítása érdekében a Mol segítségével a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán 2010-től meghirdetett MSc képzésbe több gyakorlat-orientált tantárgy-blokkot építenek be, a MOL igényeinek megfelelő tantervvel. A képzésbe a társaság igényeinek megfelelően néhány tantárggyal bekapcsolódik a Gépészmérnöki és Informatikai Kar is. A képzés központja a Műszaki Földtudományi Kar és az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet lesz, amely több mint ötven éve áll a magyar kőolaj- és földgáztermelés szolgálatában.

A MOL tantárgyak sikeres elsajátításáról a hallgatók a diplomához csatolt MOL bizonyítványt kapnak, amely a MOL-csoport tagvállalatainál való elhelyezkedést segíti. Az új képzési elemek beindítását az olajcég anyagi és szakmai támogatása biztosítja, a kiemelkedő képességű hallgatókat pedig a társaság ösztöndíjban részesíti. A MOL szakemberei is részt vesznek az oktatói munkában, illetve a társaság témavezetőt, ipari konzulenst biztosít a hallgatók részére a diplomamunkák megírásához.

A megszerzett elméleti tudás elmélyítése érdekében a fiatalok a cégcsoport üzemeiben tölthetik el gyakorlatukat. Az oktatási együttműködés kiterjed a posztgraduális képzésre is, továbbá lehetővé teszi a MOL-os dolgozók számára a levelező, illetve e-learning képzésekben való részvételt. Mosonyi György vezérigazgató az aláírás kapcsán elmondta: "A MOL társadalmi szerepvállalása keretében évente összesen mintegy 300 millió forintos anyagi támogatást nyújt a hazai felsőoktatási intézményeknek." Dr. Patkó Gyula rektor hozzátette: az egyetemen az elmúlt három évben a cég megbízása alapján magas szintű K+F+I tevékenység folyt - e feladatokban elsősorban a Műszaki Földtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar oktatói és kutatói vettek részt. A megbízások összértéke évente elérte, illetve meghaladta a 100 millió forintot. Az új kutatási eredmények a MOL engedélyével bekerülnek az oktatás tananyagaiba is.

edupress