szerző:
Edupress

Csaknem százezer diák tüntet Németország nyolcvan városában az oktatás romló minősége és a tandíj ellen. A hétfőn kezdődő ötnapos akcióban a diákok a rossz tanulmányi körülmények, a zsúfolt tantermi helyzet, az oktatás romló színvonala és a tandíj ellen demonstrálnak. Németországban a konzervatív és kereszténypárti tartományokban van tandíj, ám a várható politikai jobbra tolódás miatt egyre több tartományban kívánják bevezetni a tandíjat - tájékoztatott a Kossuth Rádió.

©
A nyolcvan város csaknem százezer diákja között például Mainzban az egyetemisták és gimnazisták egy csoportja betört a tartományi parlament épületébe és megszállta az üléstermet. A "Támadás a bankok ellen" elnevezésű akciósorozat mottója: "Pénzt az oktatásra, a bankok támogatása helyett" - írja az MTI információi alapján a Népszabadság. A diákok a rossz tanulmányi körülmények, az oktatás romló színvonala, illetve a tandíj ellen tüntetnek.

Követeléseik között szerepel a tandíj eltörlése, oktatási férőhelyek létesítése, több tanár alkalmazása, kisebb osztályok létrehozása, illetve az intézmények műszaki felszereltségének javítása.Jelenleg a konzervatív és kereszténypártiak kezén lévő tartományokban kell tandíjat fizetni, az úgynevezett vörös tartományokban, például Berlinben, ahol a szociáldemokraták, vagy a szociáldemokratákkal közösen a marxisták vannak hatalmon, nem kell tandíjat fizetni az állami egyetemeken és főiskolákon. A várható politikai jobbra tolódás miatt viszont egyre több helyen lehet számítani a tandíj bevezetésére - írja a Kossuth Rádió

(www.edupress.hu)