szerző:
Eduline

Turbózd fel a szóbelire készülést, így jobban emlékszel majd a kritikus tényekre.

A nap süt, küszöbön a fesztiválszezon, ám a fiatalok nagy része éppen érettségire, vagy vizsgára készül, számukra a nyár „Tegyék le tollaikat…” mondattal kezdődhet csak el. Lássuk a legjobb tíz tippet arra, mit tehetsz még annak érdekében, hogyan befogd a szerencse szelét, és sikereket arathass.
 
1. Ismételj!
Készíts egy részletes időbeosztást az ismétlés ütemére vonatkozóan egy nagy papírra, minimum A3-assal kezdd, és függeszd ki jól látható helyre. Így mindenki tudni fogja, hogy éppen tanulsz, és azt is, hogy mit. Bármilyen fura, azzal, hogy megosztod másokkal is a terheidet, megkönnyíti a dolgodat, mert ezáltal motiválttá válsz. Erről szól az esküvő is: minél többen hallották, hogy valaki fogadalmat tett, az a valaki annál inkább elkötelezett az esküjével szemben.
 
2. Lelj aranyat!
Régi igazság, hogy aki korán kel, az aranyat lel. Kezdd a tanulást reggel, így az ismétlés zömét elvégzed egész korán, így a nap hátralevő részét nem kell mappák és tételek között töltened.
 
3. Kérdezd ki magad!
Az ismeret lomha, tétlen egymásrahalmozódás a fejedben, az alkalmazásképesség minden életjele nélkül. De ez nem jelenti azt, hogy nem tudod mindezt feléleszteni a kérdések erejével. Amikor vázlatot készítesz, ne azt ne azt írd, hogy a Pákozdi csatát 1848. szeptember 29-én vívták, hanem írd egy oszlopba: „Mikor volt a Pákozdi csata?” majd mellé egy másik oszlopba, hogy „1848. szeptember 29.” Takard le vagy az egyik, vagy a másik oszlopot, és válaszolj a kérdésekre, illetve mondd meg, az adott időpontban mi történt.
 
4. Dedigitalizálj!
Kapcsold ki a számítógépedet, vagy a laptopodat, ugyanis mindaddig ott kísért a szörfözés a fejed felett, és előbb-utóbb elcsábulsz a böngésződnek – ahelyett, hogy átrágnád magad a történelem nagy forradalmain. Szintén ajánlott kilőni a mobilt is, néha egy zavaró dolog is sokat árthat.
 
5. Erősíts emlékezetet!
Mnemonik - etimológiája a Mnémoszüné nevű titántól származik, aki az emlékezet megtestesítője volt a görög mitológiában, de ha betűkre szedjük, az angol Make Names Easily Memorable by Organising Nominated Initial Characters magyarázat még inkább kézenfekvő lesz. Azaz, arra használd, hogy több elemet (egy listát) megjegyezz a segítségével. Például, a bolygókat, sorrendben: MVFMJSzUN (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz), vagy a stílusokat időrendben: ARGRBKR (antikvitás, román stílus, gótika, reneszánsz, barokk, klasszicizmus, romantika…)
 
6. Higgy a banánban!
Kövesd a nagy sportolók példáját, és használd ezt a kálium-gazdag teljesítménynövelő gyümölcsöt energiaszinted fenntartására. Koffeintartalmú feketekávé helyett bonts ki egy banánt.
 
7. Játszd el a francia forradalmat!
Mikor történelmet tanulsz, sajnos nincs meg az a lehetőséged, hogy buszra szállj, és menj két megállót 200 évvel vissza az időbe, hogy szemügyre vedd az akkor zajló eseményeket. Mindazonáltal, néhány osztálytársaddal, kiosztva a szerepeket játsszátok el, mi történt XVI. Lajossal, és mit csinált Robespierre vagy Danton.
 
8. Használd az otthonod!
Ha van lépcsőtök, annak segítségével tanuld meg a fejedelmeket, népcsoportokat, uralkodókat, minden fokon hagyj egy lapot, amire felírod, kit kell megjegyezned, néhányszor végigmész a lépcsőkön, és máris megtanulod. De választhatod a lakás sarkait, az előszobától kezdve. Minden tételhez tanulj meg valami ilyesmit, mentőövként mindig bedobhatod.

9. Minőségi időtöltést!
Kérd meg a barátod/barátnőd, hogy segítsen az ismétlésben. A dátumok, számok, szótári szavak során jobb, ha valaki más kérdez ki, mint ha magad teszteled, hiszen úgyis mindig belepillantasz a megoldásba.
 
10. Nézz tévét!
Persze, hogy nem tudod megtanulni a periódusos rendszer első X elemét, miközben valóságshowt nézel. De ez nem jelenti azt, hogy két tanulás között nem kényeztetheted magad kedvenc műsoroddal.
 
Ha mégsem vagy túl optimista a közelgő szóbelik hallatán, ne aggódj, nézd csak az alábbi hírességeket, akik korántsem voltak a tanulás mintaképei:
 
• Winston Churchill 
• Abraham Lincoln 
• George Bernard Shaw 
• Thomas Edison 
• Leo Tolstoy 
• Walt Disney 
• Michael Faraday
 
(Ha már itt tartunk, tudod, miről híresek, és mikor éltek?)