szerző:
Edupress

Idén 28. alkalommal rendezik meg a Műegyetemi Állásbörzét. Az április 8-án és 9-én megrendezett eseményen 145 kiállító cég 2100 állásajánlatából válogathatnak a látogatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi épületében. A rendezvény a műszaki végzettségen túl évek óta már a gazdasági, pénzügyi, informatikai, logisztikai és természettudományi végzettséget igénylő ajánlatokkal is várja a diákokat és a frissdiplomás álláskeresőket.

©
A kiállító cégek elmondása szerint jelenleg mérnöki, informatikai és egészségügyi területen érzékelhető a diplomás szakemberhiány és ezen a tényen a válság sem változtatott. A legkeresettebb végzettségűek továbbra is a villamosmérnökök, a tavaszi Műegyetemi börzén nekik szól a meghirdetett állások 25 százaléka. Őket az informatikusok (22%), a gépészmérnökök (17%), és a műszaki menedzserek (10%) követik. Idén a korábbi évekhez képest arányaiban növekedett a természettudományi végzettségű diplomások iránti kereslet. Az ilyen diplomával rendelkező diákok tehát joggal remélhetnek a diploma után gyors munkába állást. Munkaerőtöbblet jellemzően a jogi és bölcsész szakmáknál figyelhető meg. A gazdasági végzettséget igénylő pozíciók telítettek ugyan, a válságnak köszönhetően azonban megnőtt az igény a pénzügyi területen dolgozókra, elemzőkre, és könyvelőkre.

A Műegyetemi Állásbörzén a gazdasági élet minden szektorából képviseltetik magukat a cégek, azonban így is érezhető a válság hatása: tény, hogy kevesebb lesz a kiállító idén. A tavaszi/őszi állásbörzék szezonalitását figyelembe véve, általában a tavaszi börzéket kíséri nagyobb figyelem a látogatók és kiállító cégek szemszögéből egyaránt. Idén tavasszal azonban 35 százalékkal kevesebb cég képviselteti magát a Műegyetemi börzén a 2008. tavaszi Műegyetemi Állásbörzéhez képest. A 145 kiállító cég és 2100 feletti állásajánlat azonban a jelenlegi helyzetben kifejezetten jó álláskeresési lehetőséget biztosít a frissdiplomásoknak és az 1-2 éves szakmai tapasztalattal rendelkező diplomás junior munkavállalóknak.

A BME Diákközpont frissdiplomások elhelyezkedési esélyeiről készült felméréséből kiderül, hogy a kutatásban részt vevő diákok csaknem 60 százaléka már tanulmányai alatt gyakorlatot szerez. Ezt a törekvést segíti, hogy a börzén részt vevő cégek 70 százaléka kínál gyakornoki álláslehetőséget alsóbb éves hallgatóknak. "A látogatók száma szempontjából egyértelműen növekedésre és az érdeklődő korosztály kiszélesedésére számítunk" - összegezte tapasztalatait Kroknay Szabó Mária, a Műegyetemi Állásbörze tanácsadója.

(www.edupress.hu)