szerző:
Eduline

Messze járnak azok a napok, amikor még a patinás könyvtárakban mérték le a lányok mell- és derékbőségét a „legszebb tanuló” cím elnyeréséért folytatott versenyben.

Idén is sokan szálltak ringbe a „Miss University London” koronáért: a jelentések szerint több mint 400 tanuló sereglett össze a brit fővárosban, hogy összemérje szépségét a többiekével – figyelmen kívül hagyva a tiltakozó társakat, akik „lealacsonyítónak” tartják a megmérettetést, és betiltását követelik. Több száz hallgató ugyanis szemmel láthatóan azon van: megnyerje a diákszépségversenyt. Nem csoda hát, hogy nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az évről-évre megrendezendő Miss Universitas (www.missuniversitas.hu) egyetemi és főiskolai szépségek országos vetélkedője.

Az ellenlábasok a West End éjszakai bárjait látogatták a héten, hogy tüzeljék a London School of Economics (LSE), School of Oriental and African Studies (SOAS), Queen Mary College és a Regent's College tanulóit, de akadtak nevezők a rangos University College London és a King's College London padsorai közül, érzékeltetve, hogy még a legkomolyabb tanulókat is messze elkerüli a kedvszegés.

A női érdekeket képviselő nők természetesen felháborodtak ezen: Elly James, a SOAS tanulója, „tehénvásárnak” tartja a versenyt, ahol a lányoknak csak a derék- és mellmérete a lényeg. Persze, a rendezvény mögött álló cég, a 121 Entertainment alapítója, Christian Emile viszont úgy látja, hogy igenis kijár a megmérettetés az okos szépségeknek.

Így gondolja ezt például Keelin Gavaghan, a 19 éves közgazdász tanuló, aki frissen kapta meg a Miss LSE-nek járó koronát. Szerinte nincs a szépségversennyel semmi baj: „Mi nem adjuk olyan könnyen a lelkünket!” A tanintézet szóvivője szerint pedig csakis a diákok dolga, hogy mit csinálnak a magánéletükben. Persze, azt már többen vitatják, hogy egy ilyen nagyfokú nyilvánosság, mennyire lépi túl a privát szféra határait…

A Miss International egyike a négy legjelentősebb szépségversenynek. Noha először Kaliforniában rendezték 1960-ban, de már évtizedek óta a japán fővárosban tartják az évenkénti döntőt, egyre több ország szépeinek részvételével. A University College London és King's College London tanulói is neveztek a tokiói szépségversenyre.