szerző:
Edupress

Kiosztották XIII. Faludi Nemzetközi Amatőr Filmszemle és Fotópályázat díjait november 15-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az ifjú alkotók idén a bizalom érzékeny és törékeny témáját álmodták mozifilmre kisjáték-, dokumentum-, illetve kísérleti film kategóriában és a nemzetközi filmes seregszemle mellett első ízben meghirdetett fotópályázat keretében képekre is. A széles nemzetközi mezőnyből 119 filmet és 124 fotót zsűriztek.

A pályázók a bizalom témáját pozitív és negatív értelmezésben is megvilágították, bizalmat, kétséget is a filmvászonra festve - számolt be Lázár Kovács Ákos, szemleigazgató. Szinte kivétel nélkül minden film körbe járta, érintette a bizalom vágyakozás felöli megközelítését. Merjük-e rábízni, átadni titkainkat, legbelsőbb vágyainkat másokra? - gondolkoztattak el a versenyfilmek. Az új generációs filmesek alapvetően bizakodóan, optimistán közelítették meg a témát.

©
Az alkotásokat a jó szándék és merni akarás jellemezte az előző évekhez képest jóval kevesebb cinizmussal fűszerezve - véleményezte a filmesztéta.A kiírt kategóriák közül messzemenően a játékfilmes kivitelezés volt a legkedveltebb. Az idei pályamunkák inkább a látvánnyal ragadtattak el, mintsem az aprólékos és időigényes technikai allűrökkel, ennek megfelelően kevés volt az animációs film. A dokufilmekből versengett a legkevesebb a szemlén, azok viszont nagyon színvonalas, igényes munkák voltak - összegezte Lázár Kovács Ákos a zsűri részéről az idei vetítéseket.

A neves filmes zsűri - Lázár Kovács Ákos esztéta, Pintér Judit filmkritikus, Mispál Attila rendező, Nagy András operatőr és a zsűri elnöke, Pupi Avati, olasz származású nemzetközileg elismert filmrendező - pozitívan nyilatkozott az új filmes generáció munkáiról. Az eszmei elismerésen túl a legígéretesebb alkotók továbbképzéséről, szakmai támogatásáról az Akadémia gondoskodik.

A fotókról Móser Zoltán, tanár, fotóművész, a fotós zsűri elnöke elmondta: a téma megközelítésében jellemző volt a sejtelmesség, így például az árnyjátékok fotón való megjelenítése. Az elmúlás és születés, csakúgy, mint a gyermeki bizalom több fotós képein is visszatért. A zsűri igyekezett elvonatkoztatni a képeknek adott címektől, miként azok sokszor nem, vagy nem jól tükrözték az amatőr pályázathoz képest igen színvonalas képalkotást, a technikai, művészi kivitelezést. A díjnyertes alkotások javarészt fekete fehér kompozíciókból kerültek ki, ami azt bizonyítja, hogy a mély érzések bemutatására, a finom hangolásra sokkal inkább ez a megjelenítési mód alkalmas a színes munkákkal ellentétben. A fotós zsűri tagjai voltak: Drégely Imre, Haris László, Körtési Béla és Móser Zoltán.A XIII. Faludi Nemzetközi Amatőr filmszemle eseménysorozatát november 17. és 25. között zajló Pupi Avati Retrospektív Filmhét zárja, melyet a napokban 70. születésnapját ünneplő filmrendező nyit meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban.Díjazottak

Fotópályázat
I. helyezett: Erdélyi Gábor: Feszesen! és a Múltidő című sorozat
II. helyezett: Tóth Zsuzsanna: Biztonságban és a remény című képek
III. helyezett: Fülep Sándor: A gyermelyi remete I. II. III.

Filmszemle
Diákzsűri fődíj: Hajósi Szabó Csilla: Roadmovie

Kísérleti film kategória:
I. helyezett: Sebastian Natto és Denis Trümbach: Relevé
II. helyezett: Puszta Zoltán: Körforgás
III. helyezett: Rózsás Lívia: Etűd drótszamárra

Dokumentum film kategória:
I. helyezett: Iván Attila: Ki vagy mi voltam
II. helyezett: Mayer Bernadett: Anya és lánya
III. Helyezett: ifj. Bágya Ferenc: Gyí paci, paripa

Kisjátékfilm kategória:
I. helyezett: Both Rita: Flört
II. helyezett: Záhonyi Andor: A zöld út
III. helyezett: Káldy László: Rózsi, Rózsi, mi bajod

Filmegyetemi hallgatók:
Fődíj: Hüseyin Tabak: a Cheese

(www.edupress.hu)