szerző:
Eduline

„Egyén és nemzet Európa történelmében” címmel rendez konferenciát a Kodolányi János Főiskola és a Modern Minerva Alapítvány tehetséges fiatal történészek és társadalomtudósok számára 2008. szeptember 11-én Budapesten.

Napjainkban különösen fontos, hogy a fiatal, kezdő kutatók megismerhessék egymást, kicserélhessék tapasztalataikat, melyre kitűnő alkalmat nyújt egy-egy konferencia. A Kodolányi János Főiskola és Modern Minerva Alapítvány a magyar tudományos és kulturális élet fejlődését igyekszik szolgálni azzal, hogy lehetőséget biztosít a fiatal történészek közti eszmecserére. A konferencián alapképzős vagy doktorandusz hallgatók, illetve posztdoktorok vehetnek részt, 20 perces előadásokkal. A résztvevők a rendező Kodolányi János Főiskola mellett az ELTE-ről, a Corvinus-, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi-, a Szegedi Tudomány-, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről érkeztek.

A Kodolányi tudományos rektorhelyettese, Hervainé Dr. habil. Szabó Gyöngyvér által tartott megnyitót három szekcióban összesen 10 előadás követi majd. A ”klasszikus történetírás új utjai” mellett az ifjú történészek a szekcióelőadások során érintik a ”politológia és integráció”, valamint az ”államszocialista korszak” témakörét. Az elhangzott előadások szerkesztett változata a tervek szerint tanulmánykötetben is megjelenik.

Dr. Zachar Péter a Kodolányi főiskolai docense szerint a fiatalok témaválasztását személyes érdeklődésük mellett az indokolta, hogy korábbi tanulmányaik során már kapcsolatba kerültek a témával. Érdeklődésünkre elmondta, hogy idén a nemzetek, közösségek történelmét bemutató előadások kerültek előtérbe. „Remélem, hogy konferenciánk megalapozza főiskolánk ismertségét a tudományos körökben, ezzel is utat biztosítva a társadalomtudományi szakterületen mesterképzések indítására.”

A Kodolányi János Főiskola reméli, hogy a programmal hozzájárulhat a fiatal tudósok kutatási eredményeinek minél szélesebb körben való publikáláshoz, hazánk tudományos utánpótlásának kineveléséhez.