szerző:
Eduline

Februártól tovább bővül a diákigazolvánnyal igénybe vehető kedvezmények köre, s országszerte több mint 1.700 elfogadóhely kínál 5 és 50 százalék közötti kedvezményeket - közölte az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. munkatársa.

Nagy Gabriella közleménye szerint a diákok a február első heteiben megjelenő ingyenes Diák Kalauz kiadványból tájékozódhatnak a lehetőségekről. A 140 ezer példányban megjelenő Diák Kalauz kiadvány azokat a budapesti elfogadóhelyeket tartalmazza, ahol diákigazolvánnyal 5 és 50 százalék közötti kedvezménnyel lehet vásárolni. A több száz üzletet, éttermet, könyvesboltot, múzeumot és egyéb lehetőségeket tartalmazó füzet közel kétmillió kártyatulajdonost érint. A budapesti összesítés mellett hamarosan a nagyobb egyetemi központokban is megjelenik a helyi kedvezményeket tartalmazó könyvecske.

Magyarországon körülbelül kétmillióra tehető azok száma, akik általános iskolai, középiskolai diákként és felsőoktatási hallgatóként diákigazolvánnyal rendelkeznek. A kártyához európai mércével mérve is egyedülálló kedvezményrendszer kapcsolódik: számos kereskedelmi, kulturális és utazási kedvezmény vehető igénybe diákigazolvánnyal az egész országban. Az igazolvány kiváltása nem kötelező, de megéri: a 8 évig érvényes közoktatási diákigazolvány ára 550 forint (alig 70 forint/év). A felsőoktatási hallgatók akár 5-6 évig is használják az 1.600 forintba kerülő diákjukat (270-320 forint/év). Ezzel szemben akár több tízezer forintos kedvezményt is igénybe vehetnek vele, vagyis az ára akár már néhány (tan)könyv, vagy mozijegy megvásárlása után megtérül.

Az elfogadóhelyek felismerését a bejáratra ragasztott "Diákigazolvány elfogadóhely" matrica, valamint a pénztárnál elhelyezett "Használd a diákod" matrica is segíti.

Forrás: MTI