szerző:
Edupress

A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) tizennyolcadik alkalommal írja ki országos diákmédia pályázatát hat kategóriában. Bármelyik iskolatípus tanulói, valamint szerkesztőségei pályázhatnak.

A DUE várja azon lelkes fiatalok munkáit, akik valamilyen kommunikációs területen jeleskednek. Az év diákújságíró címre azok pályázhatnak publicisztikai írásaikkal, akik valamely oktatási intézmény tanulói. Az értékelés során a riportműfajt és a valódi tényeken alapuló írásokat előnyben részesítik a fiktív írásokkal szemben. A beküldött munkák terjedelme nem haladhatja meg az 5000 karaktert, a szóközökkel együtt.

Az év diákújság pályázatra a 2007/2008-as tanévben megjelenő újságokkal a különböző szerkesztőségek pályázhatnak. Elsősorban a tartalom képezi az elbírálás tárgyát, ám a döntésben szerepet játszik a lap külleme is. Az év diákrádiósa címre, digitalizált diákrádiós műsorral egyének és szerkesztőségek is pályázhatnak.
A pályázat szerint a beküldött adás időtartamának el kell érnie az öt percet, de nem lehet hosszabb negyed óránál.
Nevezni lehet tematikus vagy irodalmi műsorral, riporttal, jegyzettel, interjúval, minihangjátékkal, dokumentumműsorral, ünnepi műsorral, montázzsal. Iskolai ünnepségek rádiós felvételével, zenei összeállítással, diszkóműsorral azonban nem.

Az év diákfotósa címre bármilyen témájú fotóval és fotósorozattal pályázhatnak a fiatalok, de a zsűri előnyben részesíti a portrékat, szocio- és eseményfotókat, valamint az érdekes témákat és újszerű megközelítéseket. A képekkel szembeni elvárás az, hogy a kép legalább 10x15 cm legyen és a felbontása elérje a 300 dpi-t.
Egyének és csapatok pályázhatnak önállóan elkészített honlapokkal az év diákhonlapja címre. Az weboldal az ötletesség, az egyediség és a tartalom, valamint a megjelenés szempontjából értékelik majd.

A felkészítő tanárokat is díjazza a DUE. A diákok, diákszerkesztőségek ajánlhatják az elismerésre a munkájukat kiemelkedően támogató, segítő pedagógusokat. A jelölteket egy oldalban tényszerűen, ellenőrizhető adatokat tartalmazó írásban kell bemutatni, melyet a bírálóbizottság értékeli majd. Az eredményhirdetést áprilisban a XV. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon tartják Budapesten. A pályázatokat a megadott határideig, elektronikusan kell eljuttatni a DUE honlapja segítségével. A pályázók 25 év alatt pályázhatnak.

A pályázat beküldési határideje: 2008. február 15. 

A részletes pályázati kiírás, a pályázatok benyújtásának tudnivalói, az értékelési szempontok és egyéb információk megtalálhatók honlapon: www.due.hu.
(www.edupress.hu)