szerző:
Eduline

Drámapedagógus, drogterápiás program vezetője és a sérültek ügyét felkaroló fiatal kapta az idén harmadszor kiadott Pannon Példakép Díjat.

Magyarország új példaképei: Nagy Géza, az Ability Parkvezetője, Takács Gábor, a Káva Kulturális Műhely alapítója és Victorné Erdős Eszter, a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon létrehozója - hangzott el a Pannon Példakép Alapítvány szerda esti ünnepélyes díjkiosztóján. Az alapítvány immár három éve működik, vezetői negyedévente
három díjat ad át. Célja, hogy a nyilvánosság erejével és anyagilag is támogassa azokat a honfitársakat, akik értékteremtő tevékenységükkel követendő példát mutatnak mindenki számára - hangzott el a szerda esti rendezvényen.

Nagy Géza 1996-ban hozta létre a baráti társaságból kinövő Ability Parkot, amely nemzetközi méretekben is páratlan létesítmény. Itt a látogató olyan helyzetekkel szembesül, amelyekben a mozgássérült gyorsabb, a süket beszédesebb lesz, a vak jobban tájékozódik és az értelmi fogyatékos okosabb. A Káva Kulturális Műhely, amelynek Takács Gábor a megalapítója és vezetője, drámapedagógiával foglalkozik. A színházat munkatársaival eszközként használják fel konfliktuskezelésre. A mánfai Collegium Martineumban immár ötödik éve létrehoztak egy DrámaDrom projektet, amelyben roma fiatalok vesznek részt drámafoglalkozásokon és a végén egy kész darab születik. A ötletet a Világbank a világ 200 legjobb fejlesztési projektje közé sorolta.

Victorné Erdős Eszter fiatalon maga is problémás kamasz volt. Ma a református egyház keretein belül működő, Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió drogterápiás otthonát vezeti, amely már 20 éve segíti azokat, akik le akarnak szokni a kábítószerről. Ez egy csoportterápiás intézmény, ahová a heroin fogyasztóként lecsúszott, gyakran börtönviselt fiatalok kerülnek.