szerző:
Eduline

Milyen hibákat érdemes elkerülni a ZH- és a vizsgaidőszakban? Ma egy hasznos tanulási tippeket tartalmazó könyvből hoztunk nektek tanácsokat.

Csak néhány a leggyakoribb hibák közül: az utolsó pillanatban kezdesz ismételni, anélkül próbálsz valamit megjegyezni, hogy valóban értenéd, vagy állandóan halogatsz - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvében.

Amikor mindent az utolsó pillanatra hagysz

Rövid időn belül nagy mennyiségű anyagot megtanulni igazán nagy kihívást jelent. Ugye, sose tennél olyat, hogy egy hétig semmit nem eszel, aztán az utolsó nap az egész heti adagt egyszerre próbálod magadba tömni? Ugyanígy nem működik ez a tanuulásnál sem. Inkább rendszeresen, keveset tanulj és ismételj, mint hogy egyszerre próbálj meg mindent a fejedbe tömni.

Tipp: hogy ne maradjon minden az utolsó pillanatra, készíts ütemtervet az ismétléshez, és állj neki időben! Az agyunk könnyebben tud kisebb információcsomagokat befogadni, mint hatalmas pakkokat.

Ha úgy próbálsz megtanulni valamit, hogy nem érted

Amikor úgy próbálsz megtanulni valamit, hogy nem is érted, az olyan, mintha anélkül raknál ki kirakót, hogy belegondolnál, mit fog ábrázolni a kész kép. A tanárok sem azt akarják, hogy egyszerűen bemagold a tananyagot, ők csak arra kíváncsiak, mennyire értetted meg. Ezért kell dolgozatokat és teszteket írnod.

©

A halogatás

Ha folyamatosan halogatod az ismétlést, a végén rövid idő alatt nagyon sok dolgot kell átismételned. Ez persze könnyen idegessé tehet, ami a tanulás egyik legnagyobb ellensége. Hogy mi a halogatásra a legjobb gyógymód? Ha rövid szakaszokra bontod az ismétlés folyamatát is, és minden teljesített szakasz után megjutalmazod magad valamivel.

Ilyen a tökéletes időbeosztás a vizsgaidőszakban: hét hasznos tanács

Közeledik a vizsgaidőszak, egymást érik majd az írásbeli és a szóbeli vizsgák? Ma egy olyan könyvből hoztunk nektek részleteket, amely segíthet a tanulásban. Ha tanulási ütemtev szerint haladsz, mindig tudod, mit kell épp tanulnod vagy ismételned. Így nem halmozódik föl a tanulnivaló, és világosan látod a saját fejlődéseder is - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek!

A zavaró tényezők

Az ismétlés során (is) az egyik legnagyobb akadályt a zavaró tényezők jelentik. Alapvetően csak a tanulnivalóra lenne szabad koncentrálnod. Ha valami elvonja a figyelmedet, akkor kizökkensz a tanulás ritmusából, emiatt sokkal nehezebben tudod majd később felidézni azt, amiről tanultál. Tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy semmi ne vonja el a figyelmedet a tanulásról!

Tipp: Legyen világos a környezeted számára, hogy te most tanulsz. Kapcsolj ki minden elektromos kütyüt, amit nem a tanuláshoz használsz! Tűzz ki magadnak egy célt, és arra koncentrálj! A megfelelő tanulókörnyezet sokat számít: legyen tiszta az íróasztalod, semmi ne vonja el a figyelmedet! Tegyél el minden olyan dolgot, amire a tanulásnál nincs szükséged!

Ha még több tanulási tippre van szükséged, rendeld meg Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvét a HVG Könyvek oldalán.