szerző:
Eduline

Hol tanult a Microsoft, az Oracle és a Zara alapítója, vagy épp a legnagyobb dél-amerikai telekommunikációs cég tulajdonosa? Többen diploma nélkül szereztek hatalmas vagyont.

1. Bill Gates

A lista legfiatalabb tagjaként vezeti a sort 76 milliárd dolláros vagyonnal. Gates korán kezdte, már tizennégy évesen céget alapított, de közben tanulni is volt ideje: az 1600 pontos SAT vizsgán (amely az Egyesült Államokban az érettséginek felel meg) mindössze tíz pontot vesztett. Meg is kezdte tanulmányait a Harvardon, amit egy év után azért hagyott ott, hogy elindítsa a magániskolából ismert barátjával, Paul Allennel közös szoftvercégét: 1975-ben létrejött a Microsoft.

Bill és Melinda Gates
©

2. Carlos Slim Helu

A 72 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező mexikói üzletember a Telmex, az América Móvil és a Grupo Carso telekommunikációs cégek tulajdonosa. Az América Móvil Dél-Amerika legnagyobb mobilszolgáltatója. Slim apja Libanonból emigrált Mexikóba, így először az ő cégének dolgozott heti 200 pezóért. A milliárdos a neves Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetemet végezte el, építőmérnök szakon. Erre az egyetemre járt Mexikó öt elnöke, valamint egy guatemalai és egy Costa Rica-i volt elnök is.

3. Amancio Ortega

A spanyol Ortegának 64 milliárd dolláros vagyona van. Tizenévesen kezdett dolgozni egy helyi szabóságban, a Galában. 1972-ben alapította a fürdőköpenyt gyártó Confecciones Goát, ahol több ezer helyi nőt foglalkoztatott. 1975-ben új divatcéggel folytatta. Mivel a Zorba név már foglalt volt, a Zarát választotta. Ma már egy hatezer üzletből álló hálózat, az Inditex tulajdonosa, amelyhez a Zarán kívül olyan ruhamárkák tartoznak, mint a Massimo Dutti, a Stradivarius, a Pull and Bear és a Bershka. Mindezt diploma nélkül érte el. Még diplomájuk sincs, de már milliókat keresnek egy jó ötlettel.

4. Warren Buffett

Buffett részvénybefektető és a Berkshire Hathaway tulajdonosa, ebből származik összesen 58 milliárdos vagyona. Tizenegy évesen kezdett el apja brókercégénél dolgozni, egyszer 38 dollárért vett részvényeket, amelyeket 40 dollárért adott tovább. Pár évvel később a részvények ára elérte a 200 dollárt, ez volt számára a tanulópénz, azóta olyan cégekbe fektetett, mint a Coca-Cola és a Gilette. Közben tanult is, a Nebraska-Lincoln Egyetemen szerzett üzleti alapdiplomát, majd - mivel a Harvardra nem vették fel - a Columbia Business Schoolban végezte el a közgazdasági mesterszakot 1951-ben.

Larry Ellison
©

5. Larry Ellison

Larry Ellison kilenc hónapos korában tüdőgyulladást kapott, emiatt az anyja lemondott róla, így a nagynénje és a nagybátyja nevelte - 48 éves koráig nem is találkozott a biológiai anyjával. Bill Gateshez hasonlóan otthagyta az egyetemet, sőt ő kétszer is: másodévesként az Illinois-i Egyetemen hagyta ki a vizsgákat, mivel akkor halt meg a nevelőanyja, de a Chicagói Egyetemen is csak egy évig tanult, bár itt elsajátította a programozás alapjait. 22 éves korában költözött Kaliforniába, ahol később megalapította az Oracle-t. A vállalati szoftvereket gyártó cég alapítója ma már 48 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Milliárdosok iskolája: itt tanult az öt leggazdagabb magyar.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!