szerző:
Eduline

Hallgat a kormány arról, támogatja-e azt a javaslatot, hogy a vasárnapi legyen az utolsó óraátállítás, és Magyarország végleg maradjon a nyári időszámításban. Számos szervezet foglalt korábban úgy állást, hogy energiamegtakarítási szempontból nem éri meg az óraátállítás - írja a Magyar Nemzet.

©
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága tavaly novemerben még támogatta azt a jobbikos javaslatot, hogy Magyarországban a nyári időszámítást vegyék alapul, többé ne legyen óraátállítás. A bizottság azonban eddig nem vette napirendjére a témát.

Mikor lesz a 2017-es óraátállítás és a tavaszi szünet?

Nemsokára át kell állítani az órákat, kezdődik ugyanis a nyári időszámítás, de a tavaszi szünetre sem kell már sokat várni. Tavaszi óraátállítás A 2017-es nyári időszámítás kezdete március 26-án lesz, az órákat vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kell előretekerni - vagyis egy órával kevesebbet alhatunk.

Bencsik János, a bizottság egyik fideszes tagja a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: nincs információja arról, hogy megint napirendre kerül-e a kérdés. A lap érdeklődésére, hogy ha a részletes vitáig jutna a téma tárgyalása, ő és pártja támogatná-e a javaslatot, azt válaszolta, feltételezésekbe nem tud belebonyolódni.

Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár decemberben azt mondta, uniós irányelv írja elő a közös óraállítást a belső piac megfelelő működéséért. Szerinte az óraátállítás eltörlése problémákat okozna a nemzetközi vasúti közlekedés menetrendjében, ugyanakkor elismerte, hogy a változtatás kedvező hatással lehetne a turizmusra.