szerző:
Eduline

Hány félévig tanulhattok még ingyen, ha osztatlanról alapszakra mentek át? Van-e olyan eset, amikor nem kell visszafizetnetek a félbehagyott képzés költségét? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Jelenleg általános orvosi szakon hallgatok állami ösztöndíjasként, de úgy alakult, hogy fizetős képzésre fognak átsorolni. Eddig hat aktív félévem volt. Ha abbahagyom az egyetemet, mindenképpen vissza kell fizetnem a tandíj felét? Ha másik egyetemre szeretnék jelentkezni, hány állami félévet vehetek még igénybe?

Ha hat aktív félév után hagyod ott az osztatlan képzést, csak abban az esetben nem kell visszafizetned az igénybe vett állami ösztöndíj felét, ha három gyermeket szülsz, illetve ha tartós betegség, baleset, szülés miatt nem tudod megszerezni az oklevelet. Akkor sem kell fizetned, ha később sem fejezed be az adott szakot.

Ha másik szakra szeretnél jelentkezni, és az utolsó aktív féléved utáni egy éven belül, felvételi útján el is kezded az újabb képzést, az szakváltásnak minősül. Így nem kell a már felhasznált támogatás felét visszafizetned, sőt, ismét az új szak képzési idejének másfélszerese áll a rendelkezésedre, hogy lediplomázz - feltéve, hogy van még elég állami ösztöndíjas szemesztered. Ha ez nem sikerül, akkor viszont a korábbi képzésben felhasznált állami félévek költségének felét is ''törlesztened'' kell. A végzés utáni húsz évben a teljes állami ösztöndíjas képzési időnek megfelelő ideig kell Magyarországon dolgoznod.

Az állami ösztöndíjas félévek számával kapcsolatban az első képzés típusa számít, így ha olyan osztatlan képzésről alapszakra váltasz, és már hat félévet elhasználtál, még mindig nyolc szemesztert végezhetsz el ingyen. Ez abban az esetben igaz, ha az osztatlan szak képzési ideje 10 félévnél hosszabb: ekkor nem 12, hanem 14 félévig tanulhatsz állami ösztöndíjasként a felsőoktatásban.

Fontos, hogy az adott szakon igénybe vett támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb a képzési időnél.

A szakváltásról szóló összefoglalónkat itt találjátok, a kiiratkozás szabályairól pedig itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!