szerző:
Eduline

Elkezdődött a félév, de még nincs diákigazolványotok? Így igényelhettek egyetemi és főiskolai diákigazolványt négy egyszerű lépésben.

©

1. lépés:

Ha diákigazolványt szeretnétek igényelni, akkor első utatoknak az okmányirodában/kormányablakban visz majd, ahol a NEK adatlapotok igénylését kezdeményezik. Ehhez szükségetek lesz a személyigazolványotokra és a és lakcímkártyátokra is. Ami azonban ennél is fontosabb: nem kell képet vinni magatokkal, a képet ott készítik el helyben, ezért nem árt felkészülni, hiszen az igazolványképek akkor is sikerülhetnek borzalmasan, ha a legjobb formátokat hozzátok.

A NEK adatlapon szereplő NEK azonosító/kód egy 16 karakter hosszúságú azonosító kód, ez a későbbiekben még fontos szerepet fog játszani.

2. lépés:

A diákigazolvány igénylést minden esetben az oktatási intézményben tudjátok kezdeményezni, a tanulmányi rendszeren keresztül. A tanulmányi rendszerben szereplő adatok ellenőrzéséhez azonban szükségetek lesz a már említett NEK adatlapra és a lakcímkártyára is. Ez nagyon fontos, hiszen a postázásnál és a későbbiekben is fontos, hogy egyezzenek az adatok.

Így utazhattok kedvezményesen, diákigazolvány nélkül

Mutatjuk mit kell tenni, ha nem érkezik meg a diákigazolványotok időben, de szeretnétek igénybe venni a kedvezményeket. Alapvetően a középiskolai diákigazolványotok október 31-ig érvényes. Azonban, ha már ilyen igazolványotok sincs, de szeretnétek idénybe venni a kedvezményeket, akkor a következőt tehetitek.

3. lépés:

Neptunban az igénylés elindítása (Ügyintézés >> Diákigazolvány igénylés >> Új felvétel), ez a következő fontos lépés, az adatok ellenőrzése után.

  • A sorszám mezőbe kell felvinni a NEK-kódot (elválasztó jelek nélkül; betűket nagybetűvel megadva.)
  • A legördülő menüből ki kell választani az igénylés típusát (első igénylés, elveszett, stb.)
  • A képzés mezőben az a képzés fog megjelenni, amelyikkel bejelentkeztetek a Neptunba. Amennyiben valaki több képzéssel rendelkezik, azon a képzésen kezdje el az igénylést, melyre kérni szeretné a diákigazolványát. Képzésváltás a Neptun bal felső sarkában lévő „Képzés” link segítségével lehetséges.

4. lépés:

Várni, hogy megérkezzen. Általában a diákigazolványokat 30-60 nap alatt kiküldik a megadott címre, de ha nem érkezik meg, akkor az intézményi ügyintéző a diákigazolvány elkészültéig egy Igazolást (ún. "ideiglenes diákigazolványt") állíthat ki nektek, amellyel a diákigazolványhoz kapcsolódó, állam által garantált kedvezmények igénybe vehetők.


Meddig érvényes a tavalyi diákigazolvány?

Meddig érvényesek a diákigazolványok, és meddig válthattok diákbérletet? Fontos, hogy ezeket észben tartsátok, ha nem akartok súlyos büntetéseket kifizetni a tömegközlekedésen. Meddig érvényesek a diákigazolványok? 2017/2018-as tanévre illetve a 2017/2018-as második félévére érvényes diákigazolványokkal a kedvezményes utazási lehetőséget 2018. október 31-éig vehetitek igénybe. Meddig válthattok kedvezményes bérletet? Legkésőbb 2018.