szerző:
Eduline

A BKV-s diákbérlet havi 3450 forintba kerül, de nem csak a spórolás miatt dönthettek úgy, hogy inkább bringával jártok egyetemre. Megnéztük, milyen lehetőségeitek vannak.

©

Pár hónap alatt behozhatja az árát

Attól függ, milyen biciklit vesztek és mennyit használjátok. Ha valóban ki tudjátok vele váltani a tömegközlekedést, és nincs igényetek valamilyen extra bringára, akkor pár hónap alatt be lehet hozni a BKV-bérlet árát.

Maga a kerékpár ára változó - ha csak annyi a lényeg, hogy guruljon, akkor érdemes használtan venni: már 10-20 ezer forintért találhattok megbízható darabokat. Mielőtt forgalomba állítjátok a bringát, elöl-hátul szereljétek fel lámpával vagy villogóval, hátul és az első keréken prizmával, csengővel. Fontos a lakat is: ha féltitek a bringátokat, akkor fektessetek be egy U-lakatba (3-4 ezer forintnál kezdődnek) vagy egy bicikliriasztóba (1-2 ezer forint). Utóbbi egy négyjegyű kóddal működő, mozgásérzékelő készülék, ami erős hangon riaszt, ha valaki a kód beütése nélkül mozdítja el a bringátokat - ezzel általában el is ijeszti a tolvajt.

Hol parkolhattok az egyetemek környékén?

A Corvinus, a BME, az ELTE Természettudományi, illetve Bölcsészettudományi Karai mind könnyen megközelíthetőek bicikliúton vagy kerékpársávban, de a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, a BKF főépülete és a Képzőművészeti Egyetem is biciklibarát helyen fekszik.

Az ELTE lágymányosi campusának északi részén zárható udvaron alakítottak ki biciklitárolót, a Bölcsészettudományi Karnál viszont alig található pár parkoló. A Corvinuson néhány éve hallgatói kezdeményezésre oldották meg a biciklik elhelyezését, legjobban pedig a Közép-Európai Egyetem (CEU) diákjai jártak, ahol 80 kerékpár befogadására képes, védett tároló, sőt egyetemi biciklikölcsönző is van - olvasható a Campus Plusz friss számában.

Drágább, de kényelmesebb a közbringa

Jelenleg is folyik a Bubi, azaz a BKK közbringarendszerének nyilvános tesztje, remélhetőleg a tanévkezdésre már a nagyközönség is Bubira ülhet. Az előbb felsorolt egyetemek többsége jól megközelíthető lesz közbringával is, csak a BKF esik ki.

A Bubi lényege, hogy a 76 dokkoló pont valamelyikén felvehettek egyet az 1100 bringa közül, amivel fél óráig díjmentesen tekerhettek (fél óra után fizetnetek kell, sávosan egyre többet), majd letehetitek egy másik állomáson - vagy ha tartósan bringáztok, akkor félóránként "beköszöntök" egy dokkolóba, és tekertek tovább. Így nem kell a saját bringátok miatt aggódni, és az agglomerációból bejárók is könnyebben biciklizhetnek.

Bubi dokkolók Budapest-szerte: a későbbiekben javítani akarják a lefedettséget.
©

Bár az első fél óra ingyenes, a Bubinak van egy alap hozzáférési díja. Ezt kifizethetitek bérlet formájában, de van egy-, három-, illetve hétnapos jegy is. Az éves bérlet 18 900, a féléves 12 500 forint, utóbbira 20 százalékos diákkedvezményt is kaphattok, ha van érvényes diákigazolványotok. Így szerezhettek diákkedvezményeket a világ bármely pontján.

Campus life - evés-ivás, buli, könyv, kultúra kevés pénzből

Hol lehet 600 forintért ebédelni? A Corvinus-ELTE BTK-ELTE ÁJK háromszögben jártunk, első cikkünket itt, a másodikat itt olvashatjátok el. A BME és az ELTE lágymányosi campusához közeli olcsó éttermekről, menzákról itt olvashattok.

Hogyan mehettek múzeumba teljesen ingyen? Cikkünket itt találjátok, arról pedig, hogy hogyan spórolhattok a tankönyveken, itt olvashattok. Arról, hogy hogyan lehet színházjegyet venni 400-500 forintért, itt találtok tippeket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!