szerző:
Eduline

Riasztó lemorzsolódási arányokról, a 2019-es felvételiről és újabb felsőoktatási tüntetésekről is beszámoltunk ezen a héten. Íme, az elmúlt néhány nap legfontosabb oktatási hírei.

Riasztó lemorzsolódási adatok: van, ahol tízből négy hallgató otthagyja az egyetemet

Tízből négy hallgató mindenféle „papír”, diploma és abszolutórium nélkül távozott az egyetemről – derül ki a 2010-ben kezdett, műszaki alapszakosokról készített kutatásból. Riasztóak a lemorzsolódási adatok, az esti és levelező tagozatosok közül például csak minden harmadik hallgató szerzett végzettséget, de a fizetős formában tanulók körében sem jobb a helyzet. A lemorzsolódási arány ráadásul a kormány által preferált területeken a legmagasabb. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Jó hírt kaphatnak az egyetemisták: mennyivel emelkedhetnek az ösztöndíjak?

Két lépcsőben emelkedik az egyetemisták és főiskolások tanulmányi ösztöndíja, ha az Országgyűlés is rábólint az erről szóló javaslatra. Éppen itt volt az ideje az emelésnek, a legfontosabb felsőoktatási ösztöndíjak és támogatások összege ugyanis tizenegy éve nem változott. De mennyi pénzre számíthatnak a jól teljesítő hallgatók? A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Előkelő helyen végzett a Corvinus az európai üzleti iskolák listáján

A Corvinus Business School a közép-kelet-európai régió második legjobb üzleti iskolája a francia Eduniversal 2018-as felmérése szerint. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Ezek a legjobb alapítványi és egyházi középiskolák

Ezen a héten ismét szemezgettünk a HVG középiskolai rangsorából: a legjobb alapítványi középiskolákról szóló cikkünket itt találjátok, az egyházi gimnáziumok rangsoráról pedig itt olvashattok.

Ezt már most tudni lehet a 2019-es felvételiről

Másfél hónap múlva kezdődik a 2019-es egyetemi-főiskolai felvételi, de sok mindent már most lehet tudni: marad például az érettségi pontok duplázása, és azt is közzétették már, milyen szakokhoz kell emelt szintű érettségi. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Pénzhiány az ELTE TTK-n: lemondott a dékán

Lemondott dékáni posztjáról Surján Péter, aki eddig az Eötvös Loránd Tudományegyetem anyagi problémákkal küzdő Természettudományi Karát vezette. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

"Információs sztrájkot" tartanak az ELTE társadalomtudományi karán

"Figyelemfelhívó szolidaritási és információs sztrájk napot” szerveznek az ELTE Társadalomtudományi Kar oktatói és hallgatói november 14-én, így tiltakoznak „a felsőoktatás autonómiáját és az akadémiai tanszabadságot érintő sorozatos beavatkozások, gazdasági átalakítások”, valamint a társadalmi nemek szak megszüntetése ellen. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Csökkenthetik a pedagógusok kötelező óraszámát?

Igyekeznek csökkenteni a pedagógusok terheit, az előírt órakeretet 24 órára levinni – erről beszélt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár egy közoktatási konferencián. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Újabb tüntetést szerveznek: „szüntessenek be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát"

Újabb tüntetés lesz november 24-én, a demonstrálók ki akarnak állni a minőségi és megfelelően finanszírozott oktatás és kutatás, valamint a CEU mellett is. A teljes cikket itt olvashatjátok el.