szerző:
Eduline

Nem csak diákhitel 2-ből lehet kifizetni a tandíjat.

©

A diákhitel 1-et igényelt hallgatók kérvényezhetik, hogy az igényelt összegből közvetlenül felsőoktatási intézményük számlájára utalják a tandíjuk összegét. Mivel az utalás csak októberben esedékes, az intézmény megelőlegezi a hallgatónak a beiratkozást - úgy, mint ha már a félév elején beérkezett volna a tandíja. A trükk neve "diákhitel-engedményezés".

A tanulmányi osztályok már fel vannak készülve ezekre a kérelmekre, amelyeket három példányban náluk kell leadni, de az adatlap le is tölthető a Diákhitel Direkt oldaláról. Fontos, hogy itt nincs lehetőséged a következő igénylési időszakig várni, legkésőbb szeptember 15-ig, a tavaszi félévben pedig február 15-ig le kell adni az igénylőlapokat. Az engedményezésről minden félévben le kell adni az igénylést.

Havi 70 ezer forintos ösztöndíjra pályázhattok

Ösztöndíj-programot hirdet a Diákhitel Központ.

Amennyiben te csak 100 ezer forintot igényeltél korábban, de a tandíjad 120 ezer forint lenne, akkor automatikusan megemelik a hitel összegét, hogy fedezetet nyújtson a félévedre. Ha nagyobb összeget igényeltél, mint amekkora a tandíjad, akkor a különbözetet a számládra utalja a Diákhitel Központ, vagyis elkölthető pénzed is marad a félév elejére, ezt persze nem árt gondosan beosztani.

Az engedményezési adatlapot csak a hitelszerződés megkötése után kell kinyomtatni, kitölteni és a tanulmányi ügyekkel foglalkozó hivatalban leadni. A Diákhitel Központ oldalán felhívják a figyelmet, hogy az engedményezés ideje alatt:

  • nem mondható fel a diákhitel-szerződés,
  • nem kérhető a folyósítás szüneteltetése,
  • nem kérhető a havi folyósításra való áttérés,
  • nem kérhető alacsonyabb kölcsönösszeg.

Az engedményezés felmondása csak az intézmény hozzájárulásával lehetséges.

Nagyon kell arra figyelni, hogy valóban jogosultak legyetek a hitel felvételére, az egyetem az elmaradt utalás miatt akár meg is szüntetheti a hallgatói jogviszonyt.

A diákok ötöde diákhitelből fedezi a tandíját

A tapasztalatok szerint az önköltséges képzésben résztvevők 20 százaléka veszi igénybe a Diákhitel2-t képzési díja kiegyenlítésére, és ebben a félévben is erre számít a Diákhitel Központ. Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing- és kommunikációs igazgatója az M1 csütörtök reggeli műsorában elmondta: már igényelhető mindkét típusú diákhitel, a szeptember 15-ig benyújtott kérelmek esetében az igénylők már októberben megkaphatják az összeget.