Vandlik Mária
Vandlik Mária

Hogyan lehet felkészülni egy év külföldi tanulásra? Mit kell elintézni utazás előtt, és milyen - kellemes vagy kellemetlen - meglepetések várhatnak a külföldi egyetemeken? Hogyan lehet végigbulizni/végigtanulni tíz hónapot? Az eduline újságírója, Marcsi keresgélt, választott, felvételizett, nemsokára pedig indul - Olaszországba, a trentói egyetemre. Élményeit veletek is megosztja itt, az eduline-on. Hétről hétre.

A trentói egyetem. A következő pár hónapot itt töltöm
©

Marcsi vagyok, corvinusos gólya. Idén végeztem az ELTE nemzetközi tanulmányok alapszakán, szeptember óta a Corvinus – igen, elismerem: kacifántos nevű – összehasonlító helyi fejlesztések tanulmányok mesterképzésén tanulok. Nem akármilyen mesterszakról van szó. Körbeturnézzuk fél Európát.

Az angol nyelvű szak különlegessége, hogy négy külföldi partneregyetem szervezi az oktatást, több országot is végigjárunk majd, a végén pedig „közös diplomát”, joint degree-t kapunk. De ne szaladjunk ennyire előre. A tanulás – az előző évekhez hasonlóan – ezúttal is Olaszországban indul. Kilenc magyar és több külföldi csoporttársammal együtt egy éven keresztül élvezhetem a híres olasz vendégszeretet.

Állítólag már nagyon várnak minket, de azért nem sietik el a dolgokat. Szeptember eleje helyett ősz végén érkezünk a trentói egyetemre, úgyhogy már reggeltől estig pakolok, búcsúbulikra járok, pár nap múlva pedig – így vagy úgy – útnak indulok. Bár állítólag minden út Rómába vezet, az enyém ezúttal Trentóba fog. Jövő héten már onnan jelentkezem, megmutatom, milyen a dolce vita. Na persze magyar módra.