szerző:
Eduline

Az Erasmus ehhez képest csak egy kirándulásnak hat.

©

Sógori jó viszony

Ausztriában szemeszterenként mindössze 17,5 eurós (5400 forintos) regisztrációs díjat kell fizetnetek. A képzési időn túl két félévig tanulhattok ingyen alap- és mesterképzésen is. Bécsben 700-800 euróval (200-250 ezer forinttal) kell számolnotok havonta.

Tavaly óta már Németország egyetlen tartományában sincs tandíj az állami egyetemeken, viszont félévente 150-250 eurót (46-77 ezer forintot) kell fizetni tanulmányi hozzájárulásként, amely fedezi az egyetemi szolgáltatások költségét, és van, ahol tömegközlekedési bérletet is kaptok érte. Számítsatok rá, hogy havonta 500-800 euróra (155-248 ezer forintra) lesz szükségetek attól függően, hogy koliban vagy albérletben laktok.

Az ingyenes észak, drága élet

EU-s állampolgárként a skandináv országokban sem kell fizetnetek, Dániára külön is kitértünk a közelmúltban, mely szabályos országimázst épített a felsőoktatására. A magas életszínvonal miatt a megélhetés viszont nem olcsó: Dániában havi 5000-7000 koronára (203-266 ezer forintra), Svédországban 6000-9250 koronára (198-306 ezer forintra), Norvégiában pedig 9000 koronára (303 ezer forintra) lesz  legalább szükségetek. Pályázhattok ugyanakkor ösztöndíjakra, vagy dolgozhattok részmunkaidőben. A svéd rendszerről itt, a norvég egyetemekről pedig itt olvashattok. Finnországban is ingyenes a felsőoktatás, havonta 700-900 euróból (217-279 ezer forintból) jöhettek ki a lakhatás során.

Skócia és Görögország

Skóciában az alapképzést végezhetitek el ingyen, a mesterszakokért már fizetni kell. Azonban ez az egyik legdrágább állam, akár 900 fontos (385 ezer forintos) költséggel kell számolnotok havonta. Görögországban is az alapképzések tandíjmentesek, a családotok anyagi helyzetétől függően pedig ingyenes szállást és étkezést is kaphattok.

+1 Anglia

Az angol felsőoktatásba könnyen lehet, hogy legutoljára a 2017-es szeptemberi tanévre lehet jelentkezni úgy - (ha nem is ingyen - , hogy magyarok is igénybe vehetik a diákhitelt. Természetesen nem állíthatjuk, hogy szinte ingyen van, de az ott elérhető diplomás fizetések jóval magasabb jövedelmet garantálnak, így kevésbé érzik tehetnek az ott élő fiatalok a hitel törlesztését.

Meddig jelentkezhettek a különböző országok egyetemeire? Itt nézhetitek meg a határidőket:

Közeleg a külföldi egyetemek jelentkezési határideje

Minden negyedik magyar fiatal tervezi a külföldi továbbtanulást, évente több ezren keresik a számukra legmegfelelőbb brit, osztrák, német, dán vagy akár amerikai egyetemeket. Számos helyen közeleg a jelentkezési időszak, ezért már ősszel sokaknak döntést kell hozniuk: menjek vagy maradjak?