szerző:
Eduline

A volt AB-elnök és három kollégája szerint három ponton is alkományellenes a törvény.

©

Írásos jogi véleményt (amicus curiae) írtak június 12-én Sólyom László volt köztársasági elnök, Lévay Miklós volt alkotmánybíró, valamint Jakab András és Szente Zoltán egyetemi tanárok és MTA-doktorok a lex CEU-ról az Alkotmánybíróságnak - szúrta ki az Index.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy Sólyom László alkotmányellenesnek tartja a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítást, de ez a beadvány hivatalosnak tekinthető.

Navracsics reméli, hogy Budapesten marad a CEU

Erről az Erasmus 30. évfordulójára rendezett ünnepségen beszélt az uniós biztos. Az MTI tudósítása szerint úságírói kérdésre válaszolva Navracsics elmondta, hogy a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) rendkívül fontos az európai és a magyar felsőoktatás számára egyaránt, ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy folytatódjanak a tárgyalások az ügyben.

A dokumentum szerint a lex CEU sérti az egyetem autonómiáját, korlátozza a kutatáshoz, tanításhoz és tanuláshoz való jogot és a jogállámiság és sérül vele. Áder János köztársasági elnök az utolsó pillanatban, de aláírta a törvényt, mivel a hivatala közlése szerint nem találtak benne alkotmányossági problémát. Később mégis az AB elé került a passzus, mivel az LMP kezdeményezésére az ellenzéki pártok frakciói és a független képviselők kezdeményezték ezt.

Az AB kiemelt ügyként kezeli a lex CEU-t, de határidő nem köti a testületet.