szerző:
Eduline

Az Debreceni Egyetem eljárást indít Isaszegi János nyugalmazott tábornokkal szemben, mert szöveghűen, hivatkozások nélkül több oldalnyi szöveget emelet át doktori disszertációjába.

©

Isaszegi János éveken keresztül népszerű katonatiszt volt, életútja közismert volt, az évek során pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára, valamint a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Miklós Kiadójának a vezetője lett. Sikeres életutat járt be: okleveles szakmérnök és szakközgazdász, több magyar, amerikai és NATO-kitüntetést is kapott az Irakban végzett missziós tevékenységéért, ahol a Koalíciós Parancsnokságon a koalíciós hadműveletek főnöke - írja az Átlátszó Oktatás.

Doktori disszertációt nyújtott be 2011-ben a Debreceni Egyetemen 143 oldalas terjedelemben, azonban ennek csak a feléről lehet állítani, hogy nem plágiumgyanús - számolt be az esetről az ÁO.

A tábornok újságcikkekből (többek között az Indexről, Origoról), más szakirodalmi művekből emelt át szöveghűen részeket a A globális és a regionális biztonsági környezet változásainak hatásai című dolgozatába. A nyugalmazott tábornok korábban elfogadta az egyetem szabályzatát, ami kijelenti, hogy minden dolgozatnak önálló munkának kell lennie, erről a témavezetőnek is nyilatkoznia kell.

Raffay Ernő témavezetőként nem talált kifogásokat, nyilatkozatában kijelenti, hogy a dolgozat a "(doktor)jelölt önálló munkája". Neve ismerős lehet azoknak, Raffay Románia újkori történetével foglalkozik, emellett az elmúlt években a szabadkőművesekről publikált - vagyis témái messze állnak Isaszegitől.

Mindössze 37 szakirodalmi hivatkozás található az irodalomjegyzékben, ezen felül további 11-et lehet találni a dolgozat lábjegyzeteiben - ez egy doktori disszertációhoz elegendő, de szokatlanul alacsony szám. A portál ismerteti, hogy a tábornok anyaintézményén az NKE-en általában 100-150, a DE-en pedig 80-150 tételes egy átlagos irodalomjegyzék.

Nem ritka, hogy egymást követő 2-4 oldalon keresztül imás munkáival teljesen azonos szöveggel találkozhatunk. Isaszegi rengeteg elemet emelt át Kiss Zoltán László A magyarok békefenntartásban című munkájából, mely pont az általa vezetett Zrínyi Kiadónál jelent meg. Anyaintézményén a hadtudományi kar dékánjának, Boldizsár Gábornak a doktori disszertációjából is több eleme felfedezhető.

A portál megkereste Kiss Zoltán Lászlót, aki elmondása szerint hozzájárult a munkájának felhasználásához, azonban csak forrásmegjelöléssel, a kialakult helyzetet nem kommentálta. Nagy János, a szigorlati bizottság vezetője azt mondta, hogy a felmerült plágiumvád nem a bizottság hatásköre, így nem tervez vizsgálatot indítani. A Debreceni Egyetem részéről dr. Csernoch János rektorhelyettes szerint nem volt eddig tudomásuk a plágium gyanújáról, de a doktori szabályzat szerint eljárást indítana, hogy megvizsgálják az értekezést.

Az ÁO Isaszegit is megkereste, aki nem válaszolt keddig a kérdésekre.