szerző:
Eduline

Már több mint 1400-an írták alá azt a petíciót, melyben arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a lex CEU-t.

©

Mivel tegnap sürgősségi eljárásban elfogadta a Parlament a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosító javaslatot, a tüntetők már a tegnapi élőlánc alkalmával azt követelték Áder Jánostól, hogy ne írja alá azt. Ennek érdekében ma egy petíció is útjára indult, amit néhány óra alatt több mint 1400-an írtak alá.

Áder az országgyűlés által elfogadott módosítót visszadobhatja a parlamentnek, vagy előzetes normakontrollra megküldheti az Alkotmánybíróság számára. Ez utóbbi komolyabb vétónak számít, ugyanis előbbi esetben a parlamentnek elég, ha ismét megszavazza azt, és ez esetben a köztársasági elnök már kénytelen kihirdetni.

A petíció elindítója Berkecz Balázs, az Együtt alelönke, aki szerint az Alaptörvényben rögzított tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságának elvével megy szembe a rendelkezés, tehát alkotmányellenes. Ennek ellenére az alkotmánybírósági kontroll helyett azt kérik Ádertől, hogy küldje a módosítást vissza a parlamentnek megfontolásra.

A politikus ma délben adja át a petíciót Áder Jánosnak.

A CEU-ügyről szóló összes cikkünket megtalálod ezen a linken.