szerző:
Eduline

Olvasónktól több tízezer forintot követelt az állam, tévesen.

©

Tisztelt Eduline!

A nappali (állami) tanulói jogviszonyom megszünése elött passzív féléveim voltak, de a társadalombiztosító be kívánja hajtani a járulékokat, egész pontosan a tb-t. Bár azt írják egy helyen, hogy passzív félévekben nincs egyéni TB kötelezettség nappalin, ezt jeleztem a társadalombiztosítónak, ők pedig kérték, hogy küldjem el a hivatkozó jogszabályt, mert bár ők erről nem tudnak, de ha a szóban forgó jogszabályt elküldöm nekik, akkor elfogadják és mentesülök a passzív félévekre a befizetés alól.

Az állami rendszer csikorgó fogaskerekekkel olykor kitermelnek ilyen anomáliákat. Természetesen nem kell fizetnie TB-t, pontosabban egészszégügyi szolgáltatási járulékot annak a hallgatónak, akinek élő hallgatói jogviszonya van, de passzív félév miatt szünetelnek a tanulmányai. A járulék összege havonta több mint 7000 forint lenne, így egy teljes félév után akár 42 ezer forintot is kérhetnének, ha nem figyelsz.

Korábban elég felületes szabályozása volt, de 2014-ben elkészült a pontos jogszabály, bár nem a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvénybe került, ezért is lehet nehezzebben megtalálni. A társadalombiztosítás ellátásairól szóló törvényben megtalálható, hogy egészségügyi ellátásra jogosult "a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár".

A passzav félévre vonatkozóan:

16/A.: A 16. § (1) bekezdésének i) pontjában említett tanuló és hallgató a tanulói jogviszony, illetőleg a hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosult egészségügyi szolgáltatásra, ideértve a tanulói, hallgatói jogviszony szünetelésének időtartamát is.

Lejárt a diákod és nem dolgozol? Fizetni fogsz!

Havonta 7000 ezer forinttal lesz vékonyabb a pénztárcád, ez is a felnőtt élettel jár. Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, még idén be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - írja a NAV közleménye.