szerző:
Eduline

Orvostudományi képzést akarnak létrehozni Győrben, ahol az ország ötödik ilyen kara jönne létre. A Széchenyi István Egyetem rektora tudományegyetemet szeretne látni a városban.

Kiegészítette a tavaly megkötött együttműködési megállapodást a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a győri Széchenyi István Egyetem hétfőn. Ennek legfontosabb pontja arról szól, hogy a felek hosszú távú célként tűzik ki orvostudományi kar létrehozását Győrben – írta a Kisalföld.

A dokumentumot Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója és dr. Földesi Péter, az egyetem rektora írta alá. A megállapodás szerint egy éven belül egészségtudományi kar alakulhat a Széchenyin. Számos új egyetem is alakul jövőre, ezekről itt olvashattok.

Németh szerint a többi orvostudományi kart tehermentesítenék. Valóban, mind Szegeden, Budapesten, Debrecenben és Pécsen is többen jelentkeznek évente, mint ahány hallgatót felvettek. Ezeken a karokon évfolyamonként 1000-nél kevesebb magyar hallgató tanul. A SOTE-n a háromszoros túljelentkezés sem ritka.

Az orvosi karokon a többi hazai egyetemi, főiskolai karhoz képest jóval nagyobb arányban tanulnak külföldi hallgatók – átlagosan nagyjából 50%. Ahogy azt az Eduline is megírta, az idei tanévben a külföldiek közül legtöbben, 6797-en az általános orvosi szakon tanulnak.

Dr. Földes Péter a lap szerint azt mondta, azt szeretnék, hogy valódi tudományegyetem váljon a Széchenyiből, amelynek része, hogy a januárban csatlakozó Apáczai-karból rövid időn belül bölcsészettudományi kar alakulhat.

Szeptemberben vált hivatalossá, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem két kara, a Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi-, illetve az Apáczai Csere János Kar a Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik. A döntés 2016 január elsejétől hatályos. A részletekről itt olvashattok bővebben.