szerző:
Eduline

Tovább folytatja a tiltakozást a Hallgatói Hálózat: ha nem teljesülnek a követeléseik, ultimátumuknak megfelelően...

A HaHa ELTE BTK-s sejtje által szervezett fórum hétfőn: ultimátumot adtak a kormánynak
©

Tovább folytatja a tiltakozást a Hallgatói Hálózat: ha nem teljesülnek a követeléseik, ultimátumuknak megfelelően február 11-én országos tiltakozásba kezdenek. Hallgatók és oktatók a hétfői, ELTE BTK-n tartott fórumon úgy döntöttek: ha február 11-ig nem teljesülnek a követeléseik, országos tiltakozásba kezdenek. Erről itt olvashattok.

A diákszervezet és az Oktatói Hálózat közös közleménye Balog Zoltán és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tárgyalására reagált. Balog szerint a Hallgatói Hálózatnak (HaHa) nincsen mandátuma arra, hogy a felsőoktatás jövőjéről egyeztessenek, a HÖOK a hallgatók egyetlen legitim képviselője. A tárgyaláson részt vettek a gazdasági élet szereplői is.

A felek megegyeztek, hogy felsőoktatási kerekasztalt hoznak létre, ebből azonban a HaHa kimaradna. Nagy Dávid, a HÖOK-elnöke azt ígérte, minden alkalommal előre egyeztet majd velük. A hallgatói szerződés tartalma változhat, és a kormány meggondolja azt is, hogy legyenek-e állami ösztöndíjas szakok a korábban tandíjassá tett tizenhat szakon - mondta Balog a tárgyalás után. Mi történt még az egyeztetésen? Összefoglalónkat itt olvashatjátok.

A Hallgatói Hálózat szerint elfogadhatatlan, hogy "hetek óta csak az időt húzza a kormány, miközben a diákok világos üzenetet küldtek: amíg a felsőoktatás átfogó, minden érintett bevonásával történő reformja el nem kezdődik, legalább a 2011-es keretszámoknak megfelelő számú hallgató tanulhasson állami ösztöndíjjal - a hozzá tartozó anyagi forrásokkal egyetemben."

A diákszervezet a hallgatói szerződések teljes eltörlését követeli. "Az egyedül Európa utolsó diktatúrájában, Fehéroroszországban létező szerződés vasfüggönyt húz a fiatalok köré, akiket inkább versenyképes munkahelyekkel kéne itthon tartani. A röghöz kötés egyetlen eredménye, hogy nem itthon maradnak a fiatalok, hanem már egyetemi tanulmányaikat is külföldön kezdik meg" - írják. Hogyan néz ki a hallgatói szerződés Fehéroroszországban és itthon? Cikkünket itt olvashatjátok.

A Hallgatói Hálózat szerint a kormánynak a decemberben alakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal (OFEF) kellene tárgyalnia - ennek tagjai a Magyar Rektori Konferencia, a HÖOK, a HaHa, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és az Oktatói Hálózat.

A szervezet szerint az OFEF "az egyetlen legitim tömörülés", amelyben az összes érintettet képviselteti magát. "Nem fogadjuk el, hogy az országos tiltakozás érintettjeinek hátat fordítva, kiválasztott képviselőket és gazdasági szereplőket biodíszletként használva szórakozzanak velünk" - írják, hozzátéve: a hétfői fórumon a HÖOK megjelent vezetői is egyetértettek abban, hogy a kormánynak az OFEF-fel kellene tárgyalnia. Az utóbbi hetekben országszerte tiltakoztak a diákok a felsőoktatási átalakítások ellen. Összes erről szóló cikkünket itt találjátok.