szerző:
MTI

Bűnügyi regények írójáról nevezi el új "hullaházát" egy skóciai egyetem, amely ebből a célból adománygyűjtő pályázatot...

Bűnügyi regények írójáról nevezi el új "hullaházát" egy skóciai egyetem, amely ebből a célból adománygyűjtő pályázatot hirdetett tíz vezető krimiszerző számára. Mint a dundee-i egyetem hétfőn bejelentette, arról a krimiíróról nevezi el új halottasházát és igazságügyi orvosszakértői központját, aki a legtöbb szavazatot kapja egy internetes versenyben.

Mindazok, akik leadnak egy szavazatot valamely krimiszerzőre a Million for a Morgue elnevezésű pályázaton, 1 fontot adományoznak az egyetem anatómiai és humán azonosító központjának bővítéséhez. Az egyetem egymillió fontot szeretne összegyűjteni az online pályázat útján.

A skóciai egyetem igazságügyi orvosszakértői segítenek felkészíteni segélymunkásokat katasztrófák áldozatainak azonosítására, és például kifejlesztettek egy újszerű technikát, amely lehetővé teszi pedofilok azonosítását a kezükről készült fényképek alapján.

A dundee-i egyetem szerint Kathy Reichs, Lee Child, Tess Gerritsen, Harlan Coben, Mark Billingham, Val McDermid, Jeffrey Deaver, Jeff Lindsay, Stuart MacBride és Peter James vesz részt az adománygyűjtő pályázatban, amelynek győzteséről nevezik majd el az egyetem új, a világ "legirodalmibb hullaházát".

A versenyben induló krimiszerzők mind azt mondták, hogy végtelenül hálásak az igazságügyi orvosszakértőknek azért a segítségért, amelyet hátborzongató jelenetek kiötléséhez nyújtanak a bűnügyi regényekben. Kathy Reichs, aki a Dr. Csont című tv-sorozat képzeletbeli hősnőjéhez, Temperance Brennanhez hasonlóan maga is törvényszéki antropológus, azt mondta, büszke arra, hogy részese lehet a projektnek.

Jeff Lindsay, aki az igazságosztó sorozatgyilkos televíziós figurájának, Dexternek a kitalálója, kijelentette, az adománygyűjtő kampány "lehetőség arra, hogy a krimiirodalom törlesszen egy keveset hatalmas adósságából az igazságügyi orvosszakértői közösségnek".