szerző:
Eduline

Még mindig az albérleti árak töredékéért lehet kollégiumi szobát bérelni Budapesten, nem csoda, hogy jelentős a túljelentkezés.

©

Az idei évben is az albérleti árak feléért, de akár harmadáért is lehet kollégiumi szobát bérelni Pesten az egyetemi hallgatóknak. Az államilag támogatott képzésekre bekerülők a kollégiumi jelentkezésekbe is nemsokára belekezdhetnek, azonban az önköltséges formában tanulóknak is megéri a kollégium, ha van lehetőség a bekerülésre.

Egy budapesti albérlet havonta több mint 100 ezer forintba is kerülhet. Ha esetleg többen osztoznak a lakáson, akkor is ennek az összegnek a tördékéért lehet kollégiumban lakni.

Albérletet keresel? Itt vannak, hol mennyibe kerülnek a kiadó lakások

Összeszedtük, hogy a nagyobb egyetemi városokban mennyiben kerülnek az albérletek. Az árak függhetnek elhelyezkedéstől, bútorozottságtól, de attól is, hogy mikor kezdjük el keresni a kiadó lakásokat, szobákat. Alapvetően az albérletek árai a nagyobb egyetemi városokban hasonlóképpen alakulnak. A kiadó lakások 100 000 Ft-tól egészen 250 000 Ft-ig megtalálhatóak az ingatlanpiacon.

Itt van néhány példa a kollégiumi árakra:

  • Az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában (KCSSK) 15 320 forint/hó/fő. Ebben a kollégiumban 175 háromágyas szoba, 276 kétágyas van, de vannak egyágyas szobák is.
  • Szintén az ELTE Damjanich Utcai Kollégiumában ez az összeg 10 320 forint/hó/fő, de ez az ár a Kerekes Kollégiumban is.
  • A legolcsóbb azonban a Vezér Utcai Kollégium, ahol akár havi 9 320 forintért is lehet szobát bérelni.

A Corvinus Kinizsi Kollégiumában egy kétfős szobáért 11 650 forintot kell fizetni fejenként. A Tarkaréti Úti Kollégiumban 3-4 ágyas szobákért akár 9 300 forintért lakhatnak az államilag támogatott nappali képzésen tanulók. Az önköltséges hallgatók is pályázhatnak kollégiumi helyre, 25 000 forintért, ami még mindig a az albérleti árak töredéke. A Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának kollégiumában is hasonló az ár, itt 13 980 forintot kell fizetni.

Aki nem kerül be koliba, és albérletre sincs pénze, utolsó esélyként körbenézhet az intézményfüggetlen magánkollégiumok között. A Grassalkovich és Thököly Magánkollégium egyszemélyes szobái már 55 ezer forintért elérhetők, azonban itt 60 ezer forint kauciót kérnek el a beiratkozásnál. A Budai Diákhotel ára ennél is borsosabb, itt 50 ezer forint egy kétágyas szoba, a privát férőhelyért pedig 80 ezret kérnek.