szerző:
Eduline

Szeptemberben kezditek az egyetemet? Fontos, hogy tudjátok: az elsőéves hallgatók még nem kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat. Ne aggódjatok, azért van néhány lehetőség így is. Következő cikksorozatunkban ezeket az ösztöndíjakat gyűjtjük össze.

©

Ha ti is idén kezditek az egyetemet, akkor fontos tudnotok, hogy a tanulmányi ösztöndíj a tanulmányi átlag függvénye, ezért legkorábban a második félévtől számíthattok ilyen juttatásra. Azonban más ösztöndíjakra elsőévesként is pályázhattok, ilyen a a tanári szakok valamelyikére felvett leendő hallgatóknak szóló Klebelsberg Képzési Öszöndíj.

A sikeres pályázók félévente 125 ezer és 375 ezer forint közötti összeget nyerhetnek el. A programban való részvétel feltétele a jó tanulmányi eredmény, valamint a hallgatóknak vállalniuk kell, hogy a diploma megszerzése után legalább annyi időt töltenek a pályán, amíg igénybe veszik az ösztöndíjat.     

Az ösztöndírja tavaly óta a gyógypedagógus-képzésben részt vevők is jelentkezhetnek. A 2013-ban bevezetett Klebelsberg-ösztöndíjban jelenleg tavaly 1517 osztatlan tanárképzésben tanuló hallgató részesült, számuk évről évre bővül.   

Rossz hír az elsőéves egyetemistáknak: ilyen támogatást az őszi félévben még nem kapnak

Kaphatnak-e tanulmányi ösztöndíjat az elsőéves hallgatók az őszi szemeszterben? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Felvettek az egyetemre, ősszel kezdem az első évemet. Azt szeretném megtudni, hogy a pontszámom alapján számíthatok-e tanulmányi ösztöndíjra? Államilag támogatott képzésre vettek fel. Mivel a tanulmányi ösztöndíj a tanulmányi átlag függvénye, ezért legkorábban a második félévtől számíthattok ilyen juttatásra.