szerző:
MTI

Míg tavasszal a ruhatárfrissítés volt az egyik legfontosabb megtakarítási cél, most rövidebb és hosszabb távon...

©

Míg tavasszal a ruhatárfrissítés volt az egyik legfontosabb megtakarítási cél, most rövidebb és hosszabb távon egyaránt előkelő helyre került a tanulás és az azzal összefüggő megtakarítási célok - derül ki az Ipsos kutatásából, amelyet a közvélemény-kutató az OTP megbízásából végzett.

A válaszadók 87 százaléka szerint érdemes máshonnan is átcsoportosítani az oktatás költségeire. Ötből négyen nyilatkoztak úgy, hogy megéri előre takarékoskodni, 30 százalék még bankhitelt is felvenne a továbbtanulás finanszírozására. Általános trend, hogy minél magasabb végzettségű valaki, annál inkább így gondolkodik.

Az OTP által rendszeresen publikált öngondoskodási index értéke tavasz óta nem változott, továbbra is 34 pont - mondta Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese egy szerdai szakmai fórumon.

Kovács Antal a Portfolio.hu Öngondoskodás 2013 című konferenciáján kiemelte: jelentősebb mozgást mértek a kutatók a hazai öngondoskodásról képet adó felmérés egyes tételeiben, a hatások azonban kiegyenlítették egymást. Az öngondoskodási index 0-tól 100-ig terjedő skálán méri a magyar társadalom állapotát, fejlődését az öngondoskodás területén.

Az országos, reprezentatív felmérés során 1500 fő pénzügyi szokásait vizsgálták. Az alapsokaság a 18-70 éves, bankszámlával rendelkezők csoportja, a mintafelvétel ideje 2013. szeptember 16. és 25. között volt. A felmérés szerint az öngondoskodási index értéke magasabb a felsőfokú végzettségűek, valamint a középkorúak körében, illetve az ország gazdaságilag fejlettebb régióiban.

Kovács Antal elmondta: a korábbinál többen, az emberek ötöde rendelkezik időskorra félretett tartalékkal, 22 százalék jelenleg is rendszeresen takarít meg ezzel a céllal. Az oktatás mellett továbbra is élmezőnyben végeztek az ingatlanvásárlással, nyaralással kapcsolatos, hagyományosan népszerű megtakarítási tervek. A korábbi megtorpanás után újra egyre többen, már a válaszadók 54 százaléka készít havi költségvetési tervet.

A lefelé mozdító tényezők között első helyen áll, hogy a korábbinál kevesebben rendelkeznek pénzügyi öngondoskodási termékkel - például életbiztosítással, takarékszámlával vagy lekötött betéttel -, és szintén valamivel kevesebben vannak azok (most 37 százalék a korábbi 41 százalék után), akiknek ilyen irányú terveik vannak - mondta a vezérigazgató-helyettes. Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb szakokért? Az alapképzések önköltségét itt, a mesterképzésekét pedig itt találjátok.