szerző:
Eduline

Hova fordulhattok, ha rosszul adták össze a felvételi pontjaitokat, és mi a teendő, ha úgy érzitek, ok nélkül kaptatok egyest? Hogyan fogadtathatjátok el a külföldi bizonyítványt, és hol lehet ösztöndíj-lehetőségek után érdeklődni? Összegyűjtöttük a legfontosabb oldalakat, telefonszámokat és címeket.

Iskolai, egyetemi jogsértések

Az oktatási ombudsmantól kérhettek segítséget, ha úgy érzitek, valamilyen jogsérelem ért titeket. Aáry-Tamás Lajos hivatalát lehet keresni például akkor, ha úgy gondoljátok, indokolatlanul kaptatok rossz jegyet, sértő módon beszéltek veletek, vagy jogtalanul szedett pénzt az iskola vagy az egyetem.

Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
www.oktbiztos.hu.
E-mail: [email protected]
Telefon: 06-1-795-4097
Cím: 1055, Budapest, Szalay u. 10-14.

Középiskolai felvételi

Míg felsőoktatásba jelentkezők számára már régóta elérhető egy egységes online felület, a középiskolába felvételizők számára még mindig nem ilyen egyértelmű a helyzet. A középiskolai felvételikről elsősorban a Közoktatási Információs Rendszer (KIR) honlapján lehet tájékozódni – itt az ország összes középiskolájának felvételi tájékoztatója elérhető, de információt kaphattok a középiskolai felvételi szabályairól, a pontszámításról és az írásbeli vizsgákról is.

Közoktatási Információs Rendszer
www.kir.hu
(A felvételi eljárással kapcsolatban a KIFIR (Középiskolai Felvételi Információs Rendszer) menüpont alatt találsz információkat. )

Mivel a középiskolai felvételi intézményenként eltérhet, konkrét kérdésekkel elsősorban az adott intézményhez érdemes fordulni. Ha a központi felvételi eredményével van problémátok, azt az Oktatási Hivatalnál kell jelezni.

Oktatási Hivatal
Az Oktatási Hivatal tevékenységével kapcsolatban további információkat a www.oh.gov.hu oldalon, az Elérhetőség/Ügyfélszolgálat menüpont alatt találsz.
Telefon: 06-1-374-2100
Cím: Budapest, 1051, Szalay utca 10-14. félemelet 48.

A szakközép- és szakiskolások számára a Nemzeti Pályaorientációs Portál is hasznos lehet, ahol az OKJ-s képzésekkel, szakmákkal és szakmacsoportokkal és a várható keresetekkel kapcsolatban is tájékozódhattok.

Nemzeti Pályaorientációs Portál
www.eletpalya.munka.hu
(A Keresők menüpont alatt)

Egyetemi, főiskolai felvételi

A felvételi eljárással kapcsolatos ügyekben az Educatio ügyfélszolgálata jár el – őket kell keresni, ha kevesebb pontot kaptatok a nyelvvizsgáért, mint amennyit kellett volna, vagy nem vették figyelembe az OKTV-helyezést/OKJ-s végzettséget/sporteredményt. A 2012-es felvételi pontszámításról itt olvashattok.

Educatio
[email protected]
felvi.hu
Telefon: a felvételi eljárással kapcsolatos általános jellegű kérdésekben 1818-as számon kérhetsz információt, konkrét esetekről pedig a 06-1-477-31-31-es telefonszámon érdeklődhetsz. Külföldről a 0036/1-477-31-31-es számot lehet hívni.
Cím: Budapest, 1122, Maros u. 19-21.

Nyelvvizsga

A nyelvvizsgákkal, nyelvvizsga-rendszerekkel kapcsolatos kérdésekről az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központja ad tájékoztatást. Akkor is a NYAK-ot kell keresni, ha a nyelvvizsgák honosításával kapcsolatos ügyetek van, egynyelvű vizsgát szeretnétek kétnyelvűvé tenni, az elveszett bizonyítványt pótolnátok, vagy kérelmeznétek a szóbeli és írásbeli vizsgáik komplex vizsgaként való összevonását.

Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központ
www.nyak.hu
Telefon: 061-374-2132, 061-374-2133
E-mail: [email protected]
Cím: 1055 Budapest, Szalay u. 10-14.

Külföldi bizonyítványok

Ahhoz, hogy a külföldön szerzett általános, közép- vagy felsőfokú iskolában szerzett bizonyítványt Magyarországon is elismerjék, az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjához kell fordulni.

Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
www.oh.gov.hu (Ekvivalencia menüpont alatt)
www.ekvivalencia.hu
E-mail: [email protected]
Telefon: 06 1-374-2200
Cím: Budapest, 1055, Szalay utca 10-14.

Ösztöndíjak

A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj, a németországi DAAD ösztöndíj, a bécsi Collegium Hungaricum, a Bajor Szabad Állam Ösztöndíja, valamint több nyári egyetem pályázatának kiírása és elbírálása is a Magyar Ösztöndíj Bizottság feladatkörébe tartozik.

Magyar Ösztöndíj Bizottság
www.scholarship.hu
E-mail: [email protected]
Telefon: 061-384-9009
Cím: Balassi Intézet MÖB Iroda, Budapest, 1016, Somlói út 51.
Levelezési cím: Budapest, 1519, Pf. 385

A népszerű Erasmus-ösztöndíjakért, a szakképzésben tanulók számára kiírt Leonardo-pályázatért és a tanárjelöltek számára meghirdetett Comenius-programért a Tempus Közalapítvány felel.

Tempus Közalapítvány
www.tpf.hu
E-mail: [email protected]
Telefon: 061-237-1300, 061-237-1320
Cím: Budapest, 1093, Lónyay u. 31.

Diákigazolvány

Bár a diákigazolványok igénylését, az elveszett, megrongálódott okiratok pótlását is az adott közoktatási vagy felsőoktatási intézményen keresztül érdemes intézni, diákigazolványokkal kapcsolatos információkat az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ad.

Educatio - diákigazolvány
www.diakigazolvany.hu
E-mail: [email protected]
Telefon: 061-266-7733
Cím: Budapest, 1122, Maros u. 19-21.