szerző:
Eduline

Sajnos rengeteg ösztöndíj nem elérhető az önköltséges hallgatók számára, azonban számos egyéb lehetőség van, amit a tanulmányi eredményetektől vagy a szociális helyzetetektől függően elnyerhettek.

Néhány ösztöndíjra az önköltséges hallgatók is pályázhatnak
©

Köztársasági ösztöndíj

Erre azok az osztatlan, alap- vagy mesterképzésben tanuló hallgatók pályázhatnak, akiknek legalább két lezárt félévük van, és ezalatt legalább 55 kreditet gyűjtöttek. Az ösztöndíjat a kiemelkedő teljesítményű hallgatóknak ítélik oda: számítanak a nyelvvizsgák, publikációk, OTDK-helyezések, a közéleti és sportteljesítmény is. Az ösztöndíj egy teljes tanévre, azaz 10 hónapra szól, a jelentkezési határidő általában június vége-július eleje.

Bursa Hungarica

Erre a támogatásra az alap- és mesterszakos hallgatók mellett az osztatlan képzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben tanulók is pályázhatnak.

Az ösztöndíj két részből tevődik össze: az egyiket a hallgató lakhelye szerinti települési vagy megyei önkormányzat, a másik felét pedig az egyetem vagy főiskola biztosítja. A támogatás maximum három évig jár, összege havonta 5-10 ezer forint. A pályázatot, amelyre hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákok pályázhatnak, minden évben ősszel írják ki.

Olyanok is jelentkezhetnek, akik a következő tanévben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat: ők csak  azután kapják meg a támogatást, hogy bekerültek.

Út a felsőoktatásba

Erre a támogatásra hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, illetve utógondozásban részesülő hallgatók pályázhatnak, kiemelt cél a roma hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítása, tanulmányaik megkezdésének támogatása.

Azok pályázhatnak, akik a 2015/2016-os tanévben alap-, mester- vagy osztatlan szakon kezdik meg egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, azonos szintű végzettséggel nem rendelkeznek, és azonos szintű oktatásban sem vesznek részt.

Az Út a felsőoktatásba havi 20 ezer forintos ösztöndíjat vagy önköltség-támogatást jelent, a pályázatot várhatóan augusztus elején írja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A tavaszi szemeszterben akkor kaphatjátok meg a támogatást, ha az első félévben legalább a mintatanterv 50 százalékának megfelelő kreditet teljesítettétek.

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíjra osztatlan tanárszakos hallgatók pályázhatnak. A támogatás összege havi 25-75 ezer forint között mozog. Ez az összeg az első két félévre jár, utána a kreditindex alapján határozzák meg a juttatást. A pályázatot várhatóan szeptemberben írják ki.

Intézményi ösztöndíjak

A felsoroltakon túl több egyetem és főiskola nyújt segítséget a jól teljesítő önköltséges hallgatóknak. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) gazdaság- és társadalomtudományi képzésein akár a tandíj teljes összegét elengedhetik, a Budapesti Metropolitan Egyetem (MET) pedig csak az önköltség felét kell kifizetniük az évfolyam legjobbjainak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!